Besjeda u Zvorniku

Patrijarh Porfirije: Crkva i narod u Srpskoj su jedno

  • Izvor: SRNA
  • 20.09.2023. 22:28

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras u Zvorniku da je najveći i najvažniji blagoslov za sve one koji dolaze u Republiku Srpsku da mogu dušom da osjete da su crkva i narod jedno.

"Može biti, i ima različitih pogleda i stavova po nekim pitanjima, ali je jedino i suštinsko pitanje da postoji jedan narod koji je jedinstven, opstaje u jedinstvu zato što u njemu postoji Srpska pravoslavna crkva, pravoslavna vjera", rekao je patrijarh Porfirije u besjedi nakon služenja doksologije u hramu Rođenja Svetog Jovana Preteče u Zvorniku.

On je naglasio da je pravoslavna vjera nit koja spaja sva vremena i sve vijekove od kada su pravoslavni Srbi na ovim prostorima.

"Nigdje drugdje kao ovdje u Republici Srpskoj se ne osjeća tajna prisustva blagodeti Božije, tajna Hristova, tajna krsta, tajna stradanja, ali ne stradanja za bilo šta, nego tajna krsta i tajna stradanja radi svoje pravoslavne vjere da bi sa njom živjeli", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije stigao u Zvornik

Patrijarh Porfirije stigao u Zvornik

Ističući da je poseban blagoslov da je ovdje u Zvorniku sa vjernim narodom, patrijarh Porfirije je rekao da je još 1232. godine osnovana Mitropolija zvorničko-srebrenička Srpske pravoslavne crkve, čije je mitropolit imao svoje sjedište u Zvorniku.

"Živimo u vremenima kada se mnogo govori o ujedinjavanju na temeljima ekonomskim i političkim, ali da na tim temeljima ujedinjenje podrazumijeva odricanja od onoga što jesi, odricanje od svog identiteta i načina života", rekao je patrijarh.

Drugim riječima, ističe srpski patrijarh, ako hoćeš da uđeš u takav ujedinjeni svijet moraš da prihvatih to što nikad nisi bio i ono što ti je uvije bilo strano.

Prema njegovim riječima, takvo ujedinjenje, ma kako izgledalo, donosi boljitak ekonomski ne može imati dugi vijek i ne može biti pravoslavni interes.

Srbija će zatražiti hitnu sjednicu SB UN zbog Kurtijeve namjere da etnički očisti Kosovo

Srbija će zatražiti hitnu sjednicu SB UN zbog Kurtijeve namjere da etnički očisti Kosovo

"Pravoslavno hrišćanstvo ima Hristovu zapovijest za princip života i u tom zakonu Hristovom jasno stoji šta je porodica, jasno je definisano šta je brak, jasno je definisano šta je grijeh a šta nije, i da budemo jasni, to znači da nismo sudije drugima, nego smo samo razmeli Hristovu zapovest", rekao je partijarh Porfirije.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je da je narod uvijek bio uz crkvu i sa crkvom.

Еpiskop Fotije je govorio o istorijatu crkve Rođenja svetog Jovana Preteče u vremenu svoje samostalnosti, za vrijeme Otomanske imprije i Austrougarske vlasti, te o borbi srpskog naroda kroz vjekove za svoju vjeru, nekada i po cijenu stradanja.

Patrijarh Porfirije: Narod ovog kraja razumije šta je sloboda

Patrijarh Porfirije: Narod ovog kraja razumije šta je sloboda

On je naveo da Еparhija zvorničko-tuzlanska održava bogatstvo crkvenog života sa vjernim narodom, služenjima, pričešćima, vjeronaukom, molitvama Bogu, izgradnjom hramova i svim drugim vjerskim vidovima koji su u službi Hristu.

Službi doksologije prisustvovao je veliki broj sveštenika i vjernika, te šef Kabineta predsjednika Republike Srpske Danijel Dragičević, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Stevanović i Dragomir Vasić, gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Zvornika Boijan Ivanović i Miloš Tomić i građani.

Pratite nas i putem Vibera