U organizaciji Pravnog fakulteta

Pale: Na naučnom skupu učestvuje 177 autora iz 20 zemalja

  • Izvor: RTRS
  • 05.11.2022. 17:44

11. Međunarodni naučni skup u Palama, u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, okupio je najvažnija imena evropske i svjetske pravne scene.

Saglasni su, a današnji skup je i potvrda, da je Srpska napravila ogroman međunarodni pravni iskorak.

Pravna nauka, neosporno je, neizostavan instrument u uređenju svakog društva, a Republika Srpska još jednom potvrđuje - tamo gdje je nastajala, danas stvara i evropske i svjetske pravne okvire.

Prodekan za naučno-istraživački rad Pravnog fakuteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dimitrije Ćeranić rekao je da će ovaj skup značiti u praksi da se za Republiku Srpski čuje na četiri kontitenta u 20 država svijeta, jer je u pitanju najveći naučni skup u oblasti prava na prostoru bivše Јugoslavije.

Prema njegovim riječima, Republika Srpske je iskoračila u oblasti prava u svjetske okvire i od njenog nastanka ovo je najznačajninji pravni događaj u oblasti pravne nauke.

Pravne norme jesu uspostavljene, saglasna je struka. Problem je što se pravilno ne primjenjuju. Tako je i u oblasti krivičnog prava, pogotovo kada je riječ o zaštiti životne sredine.

Predsjednik Srpskog udruženja za krivično pravnu teoriju i praksu Stanko Bejatović pohvalio je organizaciju naučnog skupa na Palama, istakavši da nije nimalo lako dovesti veliki broj autora.

On ističe da će održati referat o temi životna sredina i krivičnopravni instrumenti zaštite sa aspekta normi i praksi u Srbiji, s obzirom da je priroda mnogo ugrožena.

177 najboljih pravnika Evrope i svijeta razgovali su o svim aktuelnim temama, a brojne zaključke ponudiće i institucijama.

Dekan Pravnog fakulteta na Palama Goran Marković rekao je da je u pitanju 11. Naučni skup koji je međunarodnog karaktera, te da će polovina učesnika saopštiti referate uživo dok će ostali govoriti putem "zum-platforme".

- Kroz rad osam sekcija iz svih naučnih disciplina i svih grana prava biće obuhvaćen veliki broj pitanja o aktuelnim temama u vezi sa pravnim sistemom BiH i država u okruženju - izjavio je Marković novinarima prije početka naučnog skupa.

Naučni skup u Palama evidentiran je kao najveći u Evropi u oblasti prava.


Tagovi: