Na Sitnici

Osveštan Hram Svetog proroka Ilije

  • Izvor: ATV
  • 01.09.2024. 19:21

Zazvonila su zvona sa hrama Svetog proroka Ilije na Sitnici, kod Ribnika. Novoizgrađena crkva bila je premalena da primi sav vjerujući narod Sitnice, ali i njihove goste.

"Znači mnogo, jer nikad nismo imali crkvu ovdje. Ovo je prva crkva koja se otvara na sitnici. N: Gdje ste do sad išli u crkvu? Išli smo dolje na selo, dalje. N: Kakav vam je dan danas? Prelijep dana, sve nam je prelijepo, uživamo u ovom momentu svi. i u ovom danu", kaže Mirjana Dragojević. 

Sitničani rasuti po svijetu, sjatili su se u svoje rodno selo. Nije im bilo teško da prevale i po nekoliko stotina kilometara kako bi na ovaj važan dan bili sa svojima. 

"Došli smo ovdje, rodom smo iz ovog kraja. Roditelji su mi odavde, mi smo rođeni tamo. Znači mnogo, pogotovo za ovaj narod ovdje. I za nas koji dolazimo ovdje, lijepo je. Da se okupimo, biće nam drago, drago i lijepo", kaže Gojko Bosančić iz Rume.

Svoje korijene nije zaboravio ni Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade Srbije. Njemu i njegovoj porodici pripala je čast da bude kum hrama. 

"Vjerujem da svako treba da vrati bar dio od onog što je dobio do zemlje. Ovo je mjesto na kome ćemo se sabirati", kaže Aleksandar Vulin, kum Hrama Svetog proroka Ilije.

Liturgiju povodom osveštanja Hrama Sv. proroka Ilije služili su episkop bihaćko-petrovački Sergije, uz sasluženje episkopa slavonsko - pakračkog Jovana i episkopa novobrdskog  Ilariona.  Na ovaj izuzetan dan  osvijetljen je ovaj hram vječnog života da bude na potrebu srpskog naroda u ovom mjestu, u napaćenoj Еparhiji bihaćko-petrovačkoj, poručio je episkop Sergije. 

"Radujemo se danas da novi hram zasjeo ovdje u punom sjaju, zahvaljujući najviše Aleksandru Vulinu koji je kum ovog hrama, među miročestivim priložnicima, narodom, vladama Srpske i Srbije. Neka bude u slavu Božiju za upotrebu našom narodu, da ostane na ovom prostoru da očuva svoju vjeru", poručio je episkop bihaćko-petrovački Sergije.

Institucije Republike Srpske pomogle su obnovu i izgradile više od 1.000 hramova širom Srpske, poručio je sa Sitnice predsjednik Republike Srpske.

"Pomogli smo gradnju nekoliko manastira, a jednako smo opredijeljeni da pomognemo i gradnju vrtića Srpske pravoslavne crkve, jer je sasvim normalno da sarađujemo sa našom crkvom", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Imamo obavezu i da u budućem periodu gradimo i modernizujemo svaki dio Srpske, kaže srpski član Predsjedništva. Današnji događaj pokazao je da je narod okupljen oko Srpske pravoslavne crkve i to je formula očuvanja Republike, smatra Željka Cvijanović. 

Dugo smo čekali, ali i dočekali svoje mjesto za molitvu i okupljanje, kažu Sitničani. Poslije molitve, ostali su na druženju i veselju u crkvenom dvorištu.

Pratite nas i putem Vibera