Еkstremna temperatura

Od vrućine se deformisala pruga na dionici Doboj-Petrovo

  • Izvor: ATV
  • 11.07.2024. 19:38

Pruga nije izdržala ekstremne temperature. Raširilo se željezo i deformisao kolosijek. Na tri mjesta u dužini od 100 metara na dionici Doboj – Petrovo.

„Što je za očekivati, jer temperatura šine otprilike je bila 60 do 70 stepeni u momentu kad je čuvar obilazio prugu“, rekao je Jovan Maksimović, šef sekcije za održavanje pruga ŽRS.

Vrela je pruga, ali i kabine radnih mašina. U njih se ne ulazi bez flašice vode. 

„Nije to baš klimatizovano, stare su mašine. Što bi mi narodski rekli klima to šiba, otvorimo sve i to je to, izdrži se“, kaže Siniša Stojanović, radnik ŽRS.

Izdrži se, ali teško, kažu i građevinci. Na visini je još toplije. Milošu je 80., ali uređenje sobe za unuka ne može da čeka zahlađenje.

„Mora se piti puno voda i mora se poraniti u 6 sati i čekati vrijeme, tako da namiriš na 5-6 sati na dan, drukčije ne može“, priča Miloš Nešković 

Ne može da čeka ni kosidba, za koju je vrijeme idealno, priča Vladan. Radi i  baliranje, zgrtanje, prevoz, pa čitav dan provede na otvorenom.

„Teško je, poranimo al' opet džaba je, čitav dan posla ima pa nekako se nadurava. Najteže je tamo od 2, 3 sata, tad je - oči ispadaju, vrućina“, kaže kosac Vladan Ćurić.

Ko ne radi vani je samo ujutro. Ni stariji ne pamte ovakve vreline. 

 „Kad sam ja bio mlad nije se znalo za temperaturu preko 30, to nije postojalo, sad je preko 40, to stvarno puno“. 

„Kod kuće klima ima, rashlađujem se ovako, što više šetnje to volim“.

„Bježimo u hlad pijemo dosta tečnosti, vode“.

„U 10 u kući, prije podne malo se izađe, i zamrači“

„Malo uzmemo novine, bježimo u podrum, sakrijemo se od sunca i tako do podne se može, poslije podne teško“.

Tako će, prema prognozama, biti bar još sedam dana.  Da bi se lakše podnijelo savjet su laganiji obroci, dosta voća i povrća i boravak u rashlađenom prostoru u najtoplijem dijelu dana.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: