Zakoni ne važe u Foči

"Pavgord" gazi sve propise, a nelegalnu gradnju niko ne zaustavlja

  • 13.07.2018. 19:15

Nelegalna gradnja u  centru Foče ne prestaje. Na propise i zakone tamošnje preduzeće Pavgord DOO Foča se uopšte ne osvrće.

Nelegalnih radnji bilo je mnogo i ranije. Osim što je fočanski Osnovni sud dozvolio prodaju zemlje bez objekta, ekonomsko dvorište TC Bartula prodato je ispod svake normalne cijene.

Odlukom SO Foča utvrđena je cijena gradskog građevinskog zemljišta u prvoj zoni od 100 KM po metru kvadratnom, a zemljište oko objekta Bartule je prva zona.

Kuporodajna cijena gradskog građevinskog zemljišta u prvoj zoni iznosi 150 KM, a to je po saznanjima ATV-a u drugim još uvijek aktuelnim predmetima utvrdio Osnovni sud u Foči.

Dakle, prostom računicom ovo zemljište površine 3.610 m2, kad pomonožimo sa aktuelnom kuporodajnom cijenom na tržištu, ima vrijednost približno 550.000 KM, a u konkretnom predmetu Sud u Foči i sudija Ermin Korda su iz nepoznatih razloga prihvatili procjenu vještaka na iznos od 215.000 KM. A Pavgord je na kraju sve platio oko 70.000 maraka. U Sudu kažu da je to po Zakonu o izvršnom postupku.

Zbog svega ovoga pune ruke posla imaće i u trebinjskom Okružnom tužilaštvu, gdje su naveli da su i dalje u fazi prikupljanja dokaza i materijala, te da će više informacija reći kada budu napravli sljedeće korake

Za razliku ovih iznosa oštećen je založni povjerilac Poreska uprava RS, odnosno budžet RS.

Ekonomsko dvorište je inače predmet izvršnog postupka koji je prva pokrenula Poreska uprava davne 2013.godine. Prema saznanjima ATV-a, taj postupak je zapostavljen od sudije Emira Korde i isti ne preduzima radnje na okončanju postupka. Dakle, postupak je pokrenut prije pet godina, a još nije zakazano nijedno ročište za prodaju ove nepokretnosti.

"Smatramo da su učinjene bitne povrede postupka od strane nadležnog Suda, odnosno od strane postupajućeg sudije koje se ogledaju prije svega u vođenju više izvršnih postupaka na istim nepokretnostima, zatim postupanje suprotno obavezi hitnog postupanja nepravilne primjene zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, a sve je na štetu tražioca izvršenja odnosno Ministarstva finasija Poreske uprave Republike Srpske," kaže Nikola Salapura, portparol Poreske uprave.

Ni na jedan dopis ATV i veliki broj pitanja u vezi sa nelegalnom gradnjom u strogom centru Foče, Pavgord DOO i Osnovni sud Foča do danas nisu odgovorili. 
 

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča (R)

    '‘Narod priča (R)i (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.