Kupci ne paniče

Nema straha od nestašiće namirnica

  • Izvor: ATV
  • 02.03.2022. 19:00

Poplave, zemljotresi, korona, energetska kriza, Ukrajina, redovi ispred banaka. Svi ti događaji unijeli su nemir i nesigurnost kod dijela stanovništva. Upravo zbog toga, pojedini su opet pribjegli gomilanju zaliha. Trgovci još ne primjećuju da se osnovne namirnice nešto više kupuju, pa i oni moraju češće u nabavku.

Najveći dio kupaca, barem zasad, ne paniči. Iako osjete značajan rast cijena, kažu da ne očeekuju dramatičan nestanak namirnica. 

Iz Privredne komore uvjeravaju da nema potrebe za gomilanjem namirnica. Trgovine su dovoljno snabdjevene, a roba nesmetano dolazi u skladišta. Ponavalju da nema poremećaja na tržištu koji bi mogli da dovedu do nestanka pojedinih namirnica. 

"Ono što se može desiti što se već i dešava zbog različitih uticaja, inflacije i sukoba u Ukrajini, definitivno da će doći do nastavka rasta, i sada imamo i danas novo povećanje cijene energenata, povećanje cijene žitarica, dakle može da dođe do povećanja cijena tih rpoizvoda, i onih proizvoda koji se naslanjaju na tu proizvodnju u narednim danima, ali u ovom momentu niko ne očekuje nestašicu tih proizvoda na našem tržištu", rekao je Vladimir Blagojević, Privredna komora Republike Srpske. 

Najveća briga građana ipak je neprestan rast cijena i potrošačke korpe.

Taj rast prema zvaničnim podacima donekle prati rast prosječne plate. Mogućnosti intervencije instiotucija Republike Srpske su ograničene, pošto su monetarna i poreska politika, kao prvi alat u borbi protiv rasta cijena, na nivou BiH, a tamo se trenutno raspravlja o drugim problemima. 


Tagovi: