Socijalni radnik pojasnio

Na koji način se određuje s kim će dijete živjeti nakon razvoda roditelja

  • Izvor: ATV
  • 30.11.2023. 09:02
  • 13:09

Socijalni radnik Tamara Vujičić rekla je u našem ATV jutru da je od 1. septembra na snagu stupio novi Porodični zakon.

Po tom Zakonu, supružnici koji se ne mogu dogovoriti nakon razvoda o starateljstvu nad djetetom prvo podnose tužbu Osnovnom sudu.

"Ako se na prvom ročištu ne dogovore, Sud poziva Centar za socijalni rad i mi prisustvujemo i na pripremnom i na svim ostalim ročištima. Mi dostavljamo svoje nalaze i mišljenja kome treba da se povjeri dijete“, rekla je Vujičićeva.

Vujičićeva kaže da ne postoji spisak uslova koje treba da posjeduje ili ispunjava neko od roditelja nego je svaka porodica jedinstvena na svoj način.

Ona je pojasnili da Centar za socijalni rad izlazi na teren kod oba roditelja, dostavlja podatke, radi psihološke procjene roditelja u zavisnosti od uzrasta djeteta šalju dopise i školama, odnosno vrtićima.

"Kada uzmemo cjelokupnu proceduru i sve relevantne činjenice procjenjujemo koji je najbolji interes djeteta. U slučaju da se roditelji dogovore, a to nije u interesu djeteta, mi moramo postupati i provoditi proceduru“, dodala je ona.


Vujičićeva je pojasnila da, kada je riječ o viđanju djeteta, oni iz Centra za socijalni rad uvijek gledaju da se roditelji dogovore, a ukoliko to nije moguće, uvijek se gledaju potrebe djeteta i njegove aktivnosti. 

Ukoliko neko od roditelja ne ispoštuje ono što je dogovoreno kada je u pitanju viđanje djeteta, Vujičićeva kaže da se onda mogu obratiti Policijskoj stanici.

"Službenici iz Policijske stanice zovu Interventni tim koji nama dostavlja službene zabilješke. Mi pozivamo roditelje da vidimo zašto je do toga došlo i radimo na tome da se više takva situacija ne bi ponovila“, rekla je Vujičićeva u našem ATV jutru.

Kako "natjerati“ roditelja da plaća alimentaciju

Čak 70 odsto roditelja u Republici Srpskoj ne plaća alimentaciju. A o ovome smo u našem ATV jutru razgovarali sa advokatom Borisom Novkovićem.

Novković je pojasnio da je neophodno da se supružnici razvedu kako bi uopšte došlo do mogućnosti naplate alimentacije.

"Tokom sudskog postupka utvrđuje se kome pripada dijete na brigu, zaštitu i vaspitavanje ali i izdržavanje, odnosno ko se obavezuje na isplatu sredstava za izdržavanje. Dakle, u okviru sudskog postupka se rješava i o razvodu i o starateljstvu nad djetetom i alimentaciji“, rekao je Novković.

Kako je dodao, sudskom presudom se utvrđuje iznos alimentacije i obavezuje se drugi bračni supružnik da to snosi.

On je dodao da su jako rijetke situacije u kojima se alimentacije isplaćuju redovno bez pokretanja sudskog postupka.

"Kada roditelj ne isplaćuje alimentaciju, pokrećemo redovne sudske postupke. Imamo dvije mogućnosti: prva je da se naplata izvrši postupak primjene naplate kroz izvršni postupak - da se alimentacija isplaćuje iz imovine onog ko je dužan da je plaća a druga mogućnost je krivični postupak jer je samo to što ne plaća alimentaciju krivično djelo“, rekao je Novković.

Postupci traju dugo, i do tri godine, a roditelj kod kojeg je dijete ne dobija nikakva sredstva u tom periodu, a Novković naglašava da se pravo na alimentaciju stiče od momenta podnošenja tužbe.

"Po okončanju postupka on je dužan platiti sve od dana podnošenja a buduće svakog datuma kako je definisano“, naglasio je on.

Novi Porodični zakon je stupio na snagu i donio sa sobom mnoge novine koje u praksi, kaže Novković, tek treba da zažive.

Pratite nas i putem Vibera