Beograd

Muzej žrtava genocida osudio skrnavljenje spomen-ploče na Obali jasenovačkih žrtava

  • Izvor: ATV
  • 10.08.2023. 07:36

Muzej žrtava genocida oštro i odlučno je osudio skrnavljenje spomen-ploče na Obali jasenovačkih žrtava koja se nalazi u Beogradu.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

Muzej žrtava genocida, ustanova kulture od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, matična za oblast njegovanja kulture sjećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, izražava oštru i odlučnu osudu zbog skrnavljenja spomen-ploče na Obali jasenovačkih žrtava koja se nalazi u Beogradu.

Vandalski napad na srpsko groblje u Sanskom Mostu

Vandalski napad na srpsko groblje u Sanskom Mostu

Prema do sada raspoloživim informacijama ovaj nemili i vandalski čin dogodio se u noći između 8. i 9. avgusta 2023. godine.

Muzej žrtava genocida je u kontinuiranoj komunikaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kome zahvaljuje na brzoj i efikasnoj reakciji, te obavljenom uviđaju i preduzimanju aktivnosti iz domena svoje nadležnosti.

Istovremeno, Muzej očekuje da inspiratori i vinovnici ovog anticivilizacijskog postupka budu identifikovani i sankcionisani u skladu sa zakonom.

Ubijen Fernando Viljavisensio

Ubijen Fernando Viljavisensio

Muzej žrtava genocida podsjeća na to da je Beograd tek 2022. godine dobio prvo memorijalno obilježje u spomen na sve nedužne žrtve stradale u sistemu koncentracionih i logora smrti NDH u Јasenovcu, a posebno na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Јevrejima i Romima od strane NDH čiji je Јasenovac bio stvarni i simbolički epicentar.

U pitanju je Obala jasenovačkih žrtava i tome pripadajuća spomen-ploča.

Muzej ističe i to da je inicijator imenovanja tog dijela savskog priobalja Obalom jasenovačkih žrtava krajem 2021. godine bio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tim povodom, pored ostalog, podsjetio i na to da nas "potreba da pamtimo i od istorijskog i ljudskog zaborava štitimo uspomenu na naše stradalnike iz sistema koncentracionih i logora smrti u Јasenovcu tokom trajanja zloglasne i po mnogim svojim posljedicama monstruozne Nezavisne Države Hrvatske obavezuje da naše znanje utemeljimo u činjenicama, a da u javni prostor kao trajne vrijednosti unesemo imenitelje koji će nas svakodnevno podsjećati i opominjati na njihovu žrtvu.

UZNEMIRUJUĆE! Pojavio se snimak ubistva Viljavisensija

UZNEMIRUJUĆE! Pojavio se snimak ubistva Viljavisensija

Sistem koncentracionih i logora smrti u Јasenovcu, koji je funkcionisao u okviru Nezavisne Države Hrvatske, predstavlja najstrašniji simbol stradanja pripadnika srpskog, jevrejskog, romskog, kao i drugih naroda tokom trajanja Drugog svjetskog rata na području Јugoslavije.

Јasenovac i danas, punih 80 godina nakon njegovog uspostavljanja, ostaje ljudskom umu nepojmljivo stratište i gubilište nevinih.

Bilo je to svojevrsno središte genocida počinjenog nad pripadnicima našeg srpskog naroda, ali i Holokausta i Samudaripena (genocida nad Romima) na prostorima tada ratom zahvaćene Kraljevine Јugoslavije."

Predsjednik Srbije Vučić svečano je 2022. godine, povodom obilježavanja Nacionalnog dana sjećanja Republike Srbije na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svjetskom ratu, otkrio ovu spomen-ploču imenovavši time Obalu jasenovačkih žrtava u Beogradu. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?