Mitropolit crnogorsko-primorski

Mitropolit Joanikije: U Njegoševom imenu je tajna njegove ličnosti i djela

  • Izvor: SRNA
  • 10.11.2023. 22:56

U Cetinjskom manastiru večeras je tradicionalnu kulturno-duhovnu manifestaciju "Dani Njegoševi" svečano otvorio i blagoslovio Njegovo preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, rekavši da je Njegoš bio i ostao duhovni vođa, danas možda još više nego u vrijeme zemaljskog života, kao i da je u njegovom imenu i tajna njegove ličnosti i djela.

- Kada god se bavimo Njegošem, nećemo ga odbraniti. On ima tu moć i silu da se brani od svih stihija i pomračenja, iskušenja ovoga svijeta, jer je u njegovom imenu i tajna njegove ličnosti i djela, njegove poezije, ali ako se bavimo Njegošem, onda on brani nas. Brani nas time što nas uvodi u smisao našeg zemaljskog života, ali i u smisao naše vječne sudbine - istakao je mitropolit Joanikije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je naglasio da u tom kontekstu Njegoš otkriva i dublji, svešteni smisao istorije, svjetske, ali naročito srpske.

- Njegoš je srpsku istoriju doživljavao, ronio po dubinama naših muka i lomova, istorijskih uzleta - naveo je mitropolit Joanikije.

Vladika Joanikije rekao je da se ljudi najviše bave Njegoševom poezijom, ali da Njegoš nije samo u poeziji.

- On je pjesnik, on je istorijska ličnost par ekselans, ali Njegoš nije samo u poeziji. Njegoš je prije svega mitropolit, arhijerej, duhovna ličnost i duhovni vođa - to je bio i za vrijeme svog zemaljskoga života. To je i ostao, možda danas još više nego u vrijeme zemaljskoga života. Bio je kratko vođa u ovom zemaljskom smislu, ali ostaje trajno i vječito vođa u ovom drugom važnijem redu stvari i događaja - naglasio je vladika Joanikije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je posebno istakao rad i doprinos Književnog društva "Njegoš" koje godinama organizuje književne susrete i značajne manifestacije kulture.

- To je kontinuitet koji ima duboki smisao i vidimo da te svečanosti koje organizuje Književno društvo "Njegoš" povodom "Njegoševih dana", negdje od Lučindana, pa do državnog praznika Njegoševog, rasvjetljavaju mnoge probleme, dileme u našim životima. Ono što je veoma dragocjeno ulazi u tajnu Njegoševog stvaralaštva, a samim tim i naši pisci, pisci srpskoga plemena i jezika, pokazuju se kao nastavljači Njegoševog djela - rekao je mitropolit Joanikije, pojasnivši da ne govori o tome da je lako dostići Njegošev nivo i veličinu, niti misli da je ko dostigao, ali da su oni kao stvaraoci na Njegoševom putu i pod Njegoševim nadahnućem.

Vladika Joanikije je na kraju pastirskog slova izrazio posebno zadovoljstvo što se ove svečanosti uvijek vezuju za Cetinje i Cetinjski manastir, za Njegošev Lovćen, za Njegoševu sveštenu goru, Njegošev Sinaj, koji je nekad pod oblacima, koga nekad pritisne tama, kao što je Njegoš prorekao, ali koga će sigurno obasjati sunce, kao što je to Njegoš naznačio na početku "Gorskog vijenca".

- Drago mi je što naši pisci, književnici, stvaraoci, mislioci - nastavljači Njegoševog djela, dolaze u ovu svetinju da uzmu blagoslov od Njegoševog prethodnika i duhovnog oca Svetoga Petra Cetinjskoga i što pod duhovnim okriljem ove svete dvojice, kojima kao trećega pribrajamo i našega blaženopočivšega mitropolita Amfilohija, organizuju ove svečanosti. Čestitam im za dosadašnji trud, želim svaki uspjeh i stvaralačku radost i ovog puta, ali i u buduće vrijeme i za buduće i mnoge godine, ako Bog da. Svima na zdravlje i srećni Njegoševi dani od Cetinja do Nikšića i do svih gradova gdje se pominje Njegoš i njegovo djelo - poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Poslije večernjeg bogosluženja i svečanog otvaranja, u Njegoševoj svečanoj sali je promovisan zbornik "Dani Njegoševi 2023", u izdanju Književnog društva "Njegoš", kao i dva zbornika u izdanju Mitropolije crnogorsko-primorske: zbornik povodom 50 godina od rušenja Njegoševe kapele na Lovćenu, zbornik radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa i Njegoševa spomenica - reprint izdanje iz 1925. godine.

Prvog dana manifestacije, u okviru književne večeri, svoju poeziju su govorili članovi Udruženja književnika Crne Gore i Književnog društva "Njegoš".

"Dani Njegoševi" održavaju se u organizaciji Književnog društva "Njegoš", Srpskog pokreta "Njegoš" i Javne ustanove "Zahumlje", pod pokroviteljstvom opštine Nikšić, od danas do nedjelje, 12. novembra, u Cetinju, Podgorici i Nikšiću.

U Narodnoj biblioteci u Podgorici "Radosav Ljumović" sutra će biti održan okrugli sto o temi "Njegoš i crnogorske podjele", sa početkom u 11.00 časova, u sali "Marko Miljanov".

"Dani Njegoševi" biće završeni u nedjelju, 12. novembra, svečanom akademijom u Parohijskom domu u Nikšiću od 19.00 časova koju će blagosloviti mitropolit Joanikije.

Potom će se obratiti predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević.

Na akademiji će učestvovati predsjednik Srpskog pokreta "Njegoš" Branislav Baćović, predsjednik Književnog društva "Njegoš" Milutin Mićović, glumac Petar Božović, Crkveni hor "Sveti novomučenik Stanko" i guslari Nikola Krivokapić i Radovan Suknović.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program