Mitropolit crnogorsko-primorski

Mitropolit Joanikije: Crna Gora ne treba da glasa za rezoluciju da bi sačuvala dostojanstvo

  • Izvor: SRNA
  • 11.05.2024. 15:07

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas da Crna Gora ne treba da glasa za rezoluciju o Srebrenici da bi sačuvala dostojanstvo.

Mitropolit je rekao da je priča o genocidu u Srebrenici neodrživa i opasna, dodajući da je pogrešno i opasno izjednačavati Srebrenicu i Jasenovac.

"Crna Gora, da bi uvijek bila otvorena za istinu, da bi sačuvala dostojanstvo, unutrašnju stabilnost, da bi doprinijela izmirenju i regionalnoj stabilnosti, ne treba da glasa za rezoluciju o Srebrenici. Poštujući srebreničke žrtve neupitnog zločina, ali isto tako razlikujući zločin od genocida, treba da glasa protiv", istakao je mitropolit.

Prema njegovim riječima, ratni zločin nad Bošnjacima koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine je za svaku osudu i ne može da bude opravdan time što su Bošnjaci izvršili mnoge zločine nad Srbima.

On je upitao zašto je pokrenuta tolika svjetska mašinerija političke, finansijske i medijske moći da se izglasa rezolucija u Generalnoj Skupštini UN, ističući da je krajnje sumnjivo da li se pokreće iz poštovanja prema žrtvama ili iz nekih drugih razloga.

Mitropolit Joanikije smatra da se to radi kako bi se istina iskrivila i zatrpala, da se poštovanje žrtava potisne u drugi plan, za račun politike.

"Cilj je, između ostalog, da se genocid pripiše srpskom narodu koji je više puta u posljednjih stotinu godina bio žrtva genocida. Onda je jasno zašto se u ovoj priči pojavljuje Njemačka", izjavio je mitropolit Joanikije za portal "IN4S".

Mitropolit Joanikije je rekao da lobiranje, sponzorisanje i propagiranje priče o genocidu u Srebrenici ne može nadoknaditi nedostatke dokaza za održivost te priče, te da oni, kojima je istinski stalo do poštovanja žrtava, znaju da je žrtvama bilo kojeg i čijeg zločina istina potrebnija od politike.

"Zbog tih nedostataka podnosi se nacrt rezolucije, ide na glasanje i preglasavanje. Može se dogoditi kada se bude glasalo za ili protiv rezolucije o genocidu da pod pritiskom sponzora, lobista i propagandista istina bude preglasana u Generalnoj Skupštini UN. Neće biti prvi put u istoriji da istina bude preglasana, ali je jako opasno ako se to dogodi u UN", zaključio je mitropolit.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.