Danas do 24 stepena

Meteorolozi otkrili razloge visokih temperatura za ovo doba godine

  • Izvor: Srpskainfo
  • 01.12.2023. 13:25

U Republici Srpskoj danas je iznenađujuće toplo vrijeme za ovo doba godina, a prognoze kažu da će temperatura dostizati i do 24 stepeni Celzijusova.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekli su za Srpskainfo da će takvo vrijeme biti još danas i sutra ujutru, kada nam dolaze padavine i pad temperature.

"Kako front bude prolazio i premještao se od zapada ka istoku, tako će i temperature da opadaju i vjetar će da slabi. Još ujutru ćemo imati temperature koje će biti 15 na zapadu do 23 na sjeveroistoku, na višim predjelima do devet, a zatim dolazi zahlađenje pa će minimalna temperatura uveče na sjeverozapadu, sjeveroistoku i sjeveru biti od nula do pet, u višim predjelima u tim krajevima biće do -2, a na jugu i istoku i ponegdje u nižim predjelima centralnih krajeva od šest do 12, a u višim predjelima do četiri stepena Celzijusova“, istakla je Aleksandra Rakočević, meteorolog sinoptičar iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Ona je objasnila zašto je trenutno ovakvo toplo vrijeme za ovo doba godine i šta je doprinijelo tome.

"U pitanju je razvoj ciklona koji se spušta sa dolina sjevera Atlantika koja je zahvatila sve oblasti do sjevera Afrike i pošto se naš region nalazi u prednjoj strani ove doline, to uzrokuje priliv toplog vazduha sa sjevera Afrike. Kako centar doline bude prolazio kroz naš region, tako će i smjer vjetra da se mijenja, jer je južni vjetar, topli vjetar koji donosi topao vazduh. Vjetar će u narednim danima skretati na sjever pa će samim tim i dolaziti hladnije vrijeme“, kaže Rakočevićeva.

Ono što sve svakako interesuje je pitanje da li će biti snijega. Prema prognozi meteorologa, snijega će biti, ali se neće puno zadržavati.

"Imamo prognozu za narednih pet dana. Biće snijega u nižim predjelima i to na sjeverozapadu uglavnom, ali se neće dugo zadržavati. Za sada nema najava da će biti nekog značajnijeg snijega“, zaključuje Rakočevićeva.

Podsjećamo, Republički hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog jakih i olujnih udara vjetra južnog smjera, prenosi Srpskainfo.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: