Bijeljina

"Lazarice" igrom i pjesmom obilježile Lazarevu subotu

  • Izvor: ATV
  • 16.04.2022. 19:32

Lazareva subota obilježavala se vijekovima uz igru i pjesmu Lazarica. Ta tradicija njeguje se i danas u Bijeljini.

Djevojke igrom najavljuju proljeće ali na taj način domaćinima požele i plodnu i rodnu godinu. 

"Evo i ove godine smo dočekali proljeće, sa vjesnicima, kako kažu, kada nas vide na trgu, dolazi nam ljepše vrijeme i proljeće. Evo jutros je padala kiša, kada smo izašli na trg, sunce je obasjalo, tako da mislim da je to tačna konstatacija", kaže Jovana Barbu, SKUD "Semberija".

Lazarice igraju odvajkada. To je naš stari običaj I ne bi ga trebalo prekidati iako ga u manastiru Tavna nema već godinama.

"To ne treba da se prekine, ipak je to jedna stara tradicija, to bi trebalo održavati. Trebalo bi to ako je moguće da se obnovi gdje je god moguće, i da se održava u smislu tog nekog folklora nacionalnog i tradicije i običaja", kaže Lazar Kršić, sveštenik manastira Tavna.

Ove godine na praznik Lazarevdan u Bijeljinu je doputovala i grupa turista iz Beograda. Prvi put su vidjeli ovaj običaj.

"Svi smo oduševljeni manifestacijom i prijemom u Bijeljini. Ovo smo sada zahvaljujući turističkoj organizaciji videli poštovanje stare tradicije i dalje", kaže Dejan Garić, turista iz Beograda.

Vjeruje se da obrednim povorkama, igrom i pjesmom pred kućama domaćina lazarice prizivaju dobar rod usjeva. Dobro zdravlje ukućana i stoke.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.