Nakon zemljotresa

Kostajnica: U alternativnom smještaju 10 porodica

  • Izvor: ATV
  • 29.12.2021. 18:54

Porodica Trivundža jedna je od 10 kostajničkih porodica koje posljednjih godinu dana borave u alternativnom smještaju. Radenka, Radojka i Radovan, izbjeglice iz Hrvatske, poslije godina provedenih kao podstanari, samo što su kupili kuću u Kostajnici. Trošna kuća bila im je kakvo-takvo rješenje i krov nad glavom, a onda se desila katastrofa. Kuća im je toliko oštećena da je predviđena za rušenje

"Teško, eto vidjeli ste kao se živi, čekamo u kuću, hoće li biti, obećali su, šta da Vam kažem, moramo durati. Nije lijepo ni ljeti ni zimi, ljeti vruće, zimi hladno, ali moramo mi to predurati sve zbog kuće, nemamo uslove da pravimo sami", priča Radojka Trivundža.

Trajno je oštećena i zgrada opštine. Jedna od najstarijih vijećnica u austrougarskom stilu u BiH vjerovano više neće biti u funkciji. Teška godina i za načelnika opštine Nikolu Janjetovića. Samo sat vremena od zvaničnog preuzimanja dužnosti, morao je da proglasi vanredno stanje kao prvu odluku. Od tada, njegov mandat je bio obilježen saniranjem i procjenom štete od zemljotresa.

"Dosada je isplaćeno 370 od 470 podnesenih zahtjeva Raspisan je tender za izvođača radova, za gradnju 7 objekata koje opština Kostajnica gradi sa švajcaskim Karitasom. Najveći problem za sanaciju su imovinsko-pravni odnosi, nesređena imovina, trudimo se svim silama da to deovedemo u pravni okvir kako bi svi oštećeni mogli da dobiju pomoć za sanaciju tih objekata", rekao je Nikola Janjetović, načelnik opštine Kostajnica.

Najviše sredstava uplatiće Vlada Srbije, više od 6 miliona maraka. Pomagali su i vlade Srpske, Vojvodine, Savjet ministara, Vlada Kantona Sarajevo i druge organizacije i pojedinci. Oštećeni objekti kategorisani su u šest grupa, a dosad je uplaćeno i realizovano oko milion i 800 hiljada maraka pomoći. Završetak radova na sanaciji i procjeni štete se očekuje tokom naredne godine. 



  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:00 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program