"Smart vilidž"

Knežica dobija istraživačko-edukativni centar iz oblasti poljoprivrede

  • Izvor: ATV
  • 27.08.2024. 19:43

Knežica će dobiti istraživačko-edukativni centar iz oblasti poljoprivrede. I to zahvaljujući poljoprivrednoj zadruzi. "Smart Vilidž".

Projekat je, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede podržala i opština Kozarska Dubica. Dali su na korišćenje prostor u Knežici od 2,7 hektara površine. U toku je prva faza radova. Poljoprivrednicima će sve to i te kako značiti.

"Prostor je prevashodno namijenjen da bude edukativni centar za mlade, da oni svoje ideje testiraju na oglednim poljima, laboratorijama i da vide da li te njihove ideje imaju funkciju i smisla. Treća dimenzija jeste dimenzija saradnje sa naučno-istraživačkim institucijama", kaže Đorđe Grujičić, direktor poljoprivredne zadruge "Smart vilidž", Knežica.

Projekat će okupiti poljoprivrednike kako ove regije, tako i šire. Od velikog je značaja za mlade poljoprivrednike, smatraju stručnjaci. 

"Pokušaćemo maksimalno da uključimo i lokalne proizvođače u smislu edukacije ali i saradnje. Cilj je da se oni ovdje okupe da počnu da sarađuju, prodaju svoje proizvode. Imamo zajednicu mladih sa kojima radimo, na jesen imamo prezentaciju prvog prototipa koji su naši studenti uradili", rekao je Mirko Jokić, rukovodilac Kancelarije Prijedor resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

"Uz pomoć sredstava koja su nam dodijeljenja od strane Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Republike Srpske u iznosu od 50.000 maraka krenuli smo u uređenje zemljišta koje je bilo obraslo i zaraslo u šikaru ovdje u naselju Knežica. Radi se o 2,7 hektara površine. Očekujemo da se u skorije vrijeme ovdje izgradi jedan moderan kampus sa raznovrsnim sadržajima", rekao je Darijan Babić, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove u Kozarskoj Dubici.

Pristupni put i uređenje prostora na kojem će biti ogledna polja ono je što obuhvata prvu fazu radova. Radi se punom parom, a u procesu je i idejno rješenje za kampus. Inicijativa za izgradnju edukativnog centra pokrenuta je 2022.godine.

Pratite nas i putem Vibera