Novi Poseban kolektivni ugovor

Jujićeva pojašnjava ko ima pravo na punu platu prilikom bolovanja

  • Izvor: ATV
  • 10.09.2023. 20:00

Senka Jujić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske, gostujući za ATV rekla je da novim Posebnim kolektivnim ugovorom, koji je potpisan 4. septembra, nije došlo do umanjenja u pravima zaposlenih, ali da su uvedena neka nova prava a neka su precizirana.

Kako kaže, neka prava su precizirana upravo iz razloga što je u prethodnom periodu prilikom primjene prethodnog Kolektivnog ugovora bilo različitih tumačenja u odredbama Kolektivnog ugovora.

Jedna od promjena je ta da je došlo do ograničavanja gornje granice kada je u pitanju naknada troškova prevoza za dolazak i povratak sa posla, te je utvrđena je gornja granica od 60 kilometara.

„Ono što je bitnija novina u ovom Kolektivnom ugovoru jeste da lica sa invaliditetom od najmanje 40 posto ili sa najmanje 70 posto tjelesnog oštećenja i za lica koja rade sa polovinom punog radnog vremena , za njih je naknada troškova prevoza uspostavljena bez obzira na udaljenost od kuće do posla. Novina je i obaveza koja je stavljena poslodavcu a to je da u okviru tri godine organizuje zdravstveni pregled za sve zaposlene koji su u njegovoj nadležnosti“, izjavila je Jujić za ATV.

Rekla je da u novom Kolektivnom ugovoru ima promjena kada je u pitanju privremena sprečenost za rad, odnosno, bolovanje. Ranije se naknada plate umanjivala za 30 posto za sve vrste bolovanja, a sada je došlo do određenih promjena.

„Sad smo napravili gradaciju u smislu da imamo 100 posto plaćeno bolovanje, to jest, naknadu plate za vrijeme privremene sprečenosti za trudnice u slučaju problema prilikom održavanja trudnoće. Smatramo ovo jednom značajnom novinom i podrškom pronatalitetnoj politici“, rekla je ministarka.

Jedna od novina, kada je u pitanju stopostotno bolovanje, jeste da će ono biti omogućeno za zaposlene oboljele od malignih bolesti i kod njege djece oboljele od malignih bolesti, kao i kod dobrovoljnog davanja tkiva, organa ili ćelija.

„U takvim slučajevima privremene sprečenosti za rad plata se isplaćuje u stopostotnom iznosu. Nadalje, imamo naknadu plate u iznosu od 90 posto u slučaju izolacije, kao što smo imali slučaj sa koronom. Imamo i situaciju gdje se priznaje 90 posto naknade plate u slučajevima oboljenja gdje su oboljeli oslobođeni participacije. Za sve ostale slučajeve ostaje i dalje 70 posto naknade plate za vrijeme privremene sprečenosti za rad“, pojasnila je Jujićeva za ATV. 

Gostovanje ministarke Senke Jujić u Centralnim vijestima ATV-a možete pogledati u video prilogu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program