Teške oko 50 kilograma

Izvučene dvije avionske bombe iz Drine

  • Izvor: ATV
  • 25.08.2021. 18:39

Dvije avionske bombe od oko 50 kilograma izvučene su iz Drine, nizvodno od višegradske brane. Dva ronioca, jedan iz Srpske, drugi iz Češke, uspješno su obavila misiju.

"Informaciju smo dobili od lokalnog stanovništva i predstavnika Civilne zaštite. Nisu nam tu informaciju mogli potvrditi, nego se radilo o neprovjerenoj informaciji, ali aktivnostima ronjenja, utvrdilo se da je to tačno", rekao je Dragan Kos, pomoćnik direktora za deminiranje Civilne zaštite Republike Srpske.

"Glavni cilj ove misije je bio pronalazak, lociranje i vađenje dvije avinske bombe", kaže Petar Micek, šef odjeljenja za specijalne ronilačke vježbe MUP-a Republike Češke.

Pomogle su i kolege iz federalne Civilne zaštite. ve je obezbjeđivala specijalna  jedinica MUP-a Republike Srpske.

Pirotehničari tvrde da je ova avio bomba iz Prvog svjetskog rata. Za sada se traži pogodna lokacija da bi se uništila.

Civilna zaštita ima sjajnu saradnju sa MUP-om Češke što povrđuje decenijska saradnja. Česi su obučavali i opremali ronioce iz Republike Srpske a zajedno su radili na terenu.

"Podržavamo uglavnom projekte na teritoriji BiH, naravno radi se na području koji se nalazi na granici, na nekim graničnim područjima. Radili smo na području Hrvatske, gore na Savi i Na Uni smo radili projekte", ističe Štepan Šantruček, konzul Ambasade Republike Češke u BiH.

"I u ovih deset godina iza nas, oko 200 zaostalih eksplozivnih sredstava, kako iz drugog, tako I iz ovg rata koji je iza nas. Izuzetnu zahbvalnost dugujemo pripadnicima MUP-a Češke", kazao je Milan Novitović, direktor Civilne zaštite Republike Srpske.

Zajednički projekti na deminiranju ispod vode se nastavljaju. Posla ima na još dvije lokacije u Srpskoj i dvije u drugom entitetu. Civilna zaštita Republike Srpske danas je dobila priznaje od MUP-a Češke za dugogodišnju saradnju. 



Tagovi: