Spasili ženu zavejanu na planini

ATV na planini Velež: Kako je spasena planinarka iz Slovenije

  • Izvor: ATV
  • 18.02.2022. 19:00

Danima se priča o hrabrom podvigu Nevesinjaca. Spasili su Slovenku zavejanu na planini. Maša je pozvala policiju rekla da je već tri dana u snijegu na Veležu, iznemoglim glasom je poručila da ne zna da li će preživjeti još jednu noć u snijegu. Nevesinjci su se brzo organizovali i krenuli u vrleti. Akciju je predvodio komandir Policijske stanice Nevesinje. Za ATV priča da je najteže bilo pronaći tačnu lokaciju.

"Lokacija je bila na dosta nepristupačnom terenu to su obronci planine Velež. Dočekao nas je snijeg i minirano područje. Izuzetno, izuzetno teško je bilo samim tim što je već padao mrak i samom tim što je osoba bila u tako teškom stanju i zato je bio cilj da što prije dođemo do nje", rekao je Srđan Stajić, komandir PS Nevesinje.

Bez obzira na namete, mine i litice osmorica Nevesinjaca nisu odustajala. Da spase Mašin rizikovali su svoj.

Hrabri Nevesinjci gazeći snijeg veći od metra po ovim vrletima su hodali punih sedam sati.

Sa Stajićem su bila još dva policijska inspektora, Marko Vučetić i Aleksandar Todorović. Tu su bili i vatrogasci, lovci ali i Civilna zaštita. Na vrhu Brasina odigrala se prava drama. 

"Kada su došli do nje ona je već bila u poluagoniji, ali vrlo vješto su uradili, izmasirali je dali joj čokoladu, neke sokove, vode, na neki način su je zagrijali i povratili", kaže Mladen Zubac, CZ Nevesinje. 

"Akcija se teško odvijala, snježni nanosi su bili po metar visine, kretali smo se po neka 3 do 4 metra pa smo morali da stajemo i sve tako ali nismo se predavali", izjavio je Aleksandar Pištignjat, vatrogasac iz Nevesinja.

Planinarka Maša je zbrinuta u mostarskoj bolnici, brzo se oporavila i otputovala u Sloveniju. I danas šalje poruke zahvalnosti onima koji su joj spasili život.

Tagovi: