X-bon

Hapšenja zbog prevara, iznuda i pranja novca

  • 07.03.2024. 19:27

Raskrinkani su hercegovački prevaranti na internetu. Bavili su se kladioničarskim dojavama i zgrtali novac. Samo jednog Nevesinjca ojadili su za više od 40.000 maraka. Osumnjičeno je sedam lica a uhapšeno šest jer je u pitanju i jedna trudnica.

"Način na koji su to radili da su putem društvenih mreža slali određene lažne H-bonove koje su drugi pod prijetnjom uplaćivali i na taj način pribavljali određenu protivpravnu imovinsku korist, a koristeći prijetnju da to urade", kaže Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje.

Prevaranti koji su pali u policijskoj akciji H-bon su iz svih dijelova Hercegovine, po dva lica su iz Trebinja i Mostara, a po jedno iz Čitluka, Čapljine i Foče. Policija je pretresala na šest lokacija, uzela dokaze i dva lica predala Tužilaštvu.

"Policijski službenici PU Trebinje i Uprave kriminalističke policije, nastavljaju dalje rad na dokumentovanju ovih krivičnih djela", kaže Laketa.

Prevara, iznuda i pranje novca to su krivična djela koja se ovim ljudima stavljaju na teret. U trebinjskom Tužilaštvu imaju pune ruke posla kada su u pitanju ova djela.

"U zadnjih par godina imamo preko 200 predmeta koji se odnose na kladioničarske prevare u kojima je osumnjičeno ali i oštećeno više lica kako sa teritorije BiH tako i zemalja regiona ali i iz Еvrope i šire", kaže portparol Tužilaštva u Trebinju, Srđan Vukanović.

Lažne dojave i velike prevare na internetu građanima nisu iznenađenje. ATV-ovi sagovornici oprezni.

"Koristim igram, imam aplikaciju, nudili su mi, ali ja sam stari majstor, meni ne treba niko da kaže šta ću ja igrati. N: Šta su vam nudili? Nudili neke dojave za sigurni dobitak", "Nisam ja imao ali ima sa u društvu onih koji imaju sa tim kontakt i odvlačio sam ih od toga jer mi se to ne sviđa niti me privlači", "Nemam ti ja problema sa tim druže, ja sam to batalio davno. Sa tim dojavama nemam problema to je zlo",  "Nisam nasjeo jer smatram to prevarom naravno", kažu sagovornici.

U akciji H-bon osim policajaca iz PU Trebinje učestvovali si i službenici MUP-a HNK ali i PU Foča. Fočaci su i ranije imali niz ovakvih akcija.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.