Šipovo

Gorica - selo sa sedam stanovnika koji čuvaju tradiciju

  • Izvor: ATV
  • 11.11.2023. 18:46

Gorica, 13 kilometara od Šipova. Selo je to sa svega sedam stanovnika. Svi se bave stočarstvom. Posebno se ponose na janjski kajmak i gorički sir. Kvalitetom im nadaleko nema ravnih.

- Priroda nezagađena, krave pasu čajeve, nema hemije, nema ništa. Umjetna gnojiva se uopšte ne koriste. Livade se posipaju sa stajnakom. Mislim da je to jedini način i razlog što bude tako kvalitetno i ukusno - rekao je Marinko Vojinović, farmer iz Gorice.

Ipak, da žive od sira i kajmaka, na janjskoj visoravni odvaže se tek rijetki. Nije ih lako ni proizvesti. 

Gorički sir težak je oko tri kilograma. Da bi se on proizveo potrebna je 21 litra mlijeka. Sam proces proizvodnje traje dva dana. 

Recepture za pripremu janjskog kajmaka ovdje se, sa koljena na koljeno, prenose vijekovima. 

- Mora se prvo uskuvati mlijeko pa skloniti negdje na kraj šporeta. Ne jaka vatra, nego onako, da nije hladan, a da nije ni prevruć šporet. Tako ja radim, tako sam naučila od mojih starih, moje majke - priča Rista Vojinović.

A da se tradicija nastavi Rista je sve to naučila i svoju djecu. Narod po sir i kajmak dolazi na kućni prag. Sve što Vojinovići proizvedu na svojoj farmi sa 20 grla krava to i prodaju. Želja im je da se ovom poslu i svojim korijenima na janjskoj visoravni vrate i drugi.   

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: