Istočno Sarajevo

Godišnja skupština Planinarskog saveza Republike Srpske

  • Izvor: ATV
  • 13.04.2024. 19:27

Iako je planinarima glavni problem što nemaju Zakon o planinarskim stazama, nadaju se da će saradnja sa nadležnim ministarstvima u Vladi Srpske napraviti značajne korake.

"Mi nemamo registar staza, planinarskih staza. Nemamo Zakon o planinarskim stazama. Imamo spisak planinskih domova, ali su različita vlasništva i upitno je gdje, šta, kako funkcioniše. Ja sam podnosio određene zahtjeve kako da unaprijedimo saradnju i mislim da ćemo na tom polju ostvariti ogroman iskorak, a to je prije svega izrada interaktivne mape planina, planinarskih staza, domova. Dakle, svaki posjetilac  će moći, u digitalnoj formi na dva - tri klika, da vidi kud želi da ide", kaže Neno Dobrijević,  predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske.

Planinarski savez Srpske ima potpisan sporazum o saradnju sa planinarskim savezima Crne Gore i Srbije.

"Planinarski savez Srbije i Planinarski savez Republike Srpske imaju dugogodišnju saradnju u raznim oblastima razmjene iskustava, osposobljavanja. Na sajtu Planinarskog saveza Srbije se link prema planu akcija Planinarskog saveza Republike Srpske i obrnuto. Dakle, imamo i zajedničke aktivnosti i ovdje sam da te veze, koje postoje, te specijalne veze učvrstim", rekao je Iso Planić, predsjednik Planinarskog saveza Srbije.

"Već godinama unazad mi smo sarađivali. Jednostavno nas teritorije povezuju, prelijepo pogranično područje sa vrhom Maglić, gdje je svake godine tradicionalno u avgustu organizovan jedan fini pohod. Tako da, planinari Crne Gore i planinari Republike Srpske definitivno već godinama se druže i pohode taj lijepi vrh", ističe Tatjana Ivanović, predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore.

Planinarstvo, kao aktivnost, doprinosi i fizičkom i mentalnom zdravlju svakog pojedinca, ali i značajno doprinosi razvoju turizma. Istočno Sarajevo u velikoj mjeri pomaže svih 6 planinarskih društava.

"Mi kao grad Istočno Sarajevo velikim dijelom, uz projektne aktivnosti, isfinansirali smo izgradnu ferate Via na Romaniji, ferate koja je izuzetno posjećena i izuzetno atraktivna. Prošle godine smo finansirali i dio ferate na Treskavici, koja je najduža ferata. Tako da u kontinuitetu pomažemo naša planinarska društva u njihovim aktivnostima, ali i infrastrukturnim aktivnostima", kaže gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Uručene su nagrade i priznanja Saveza, a posthumno je "Zlatni grb" dodijeljen Ljubiši Armandiju, predsjedniku Planinarskog saveza koji je stradao u avionskoj nesreći. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.