Prvi sajam

Gatački Sajam ženskog preduzetništva: Sir, kajmak, džem - nema boljeg od domaćih proizvoda

  • Izvor: ATV
  • 28.04.2024. 10:12

Prije dvanaest godina Snežana Marković počela je sa pravljenjem autohtonog gatačkog kajmaka iz mješine. Iz grada otišla je na selo, gdje je sve i počelo. Krenula je stopama svoje svekrve, koja joj je prenijela znanja oko proizvodnje kajmaka i sira. Početak nije bio lak, prisjeća se Snežana, koja danas sve svoje proizvode proda na kućnom pragu.

"Udam se na selo, i prihvatim sve što selo nosi. Ništa mi nije bilo teško, sve za svoju porodicu. Svekrva mi se bavila cijeli život proizvodnjom sira i kajmaka, i odlučila sam da krenem njenim stopala. Počeci su bili teški, ali sve što voliš, nekako to sve ide samo od sebe, sve što voliš da radiš, sve to nekako ide svojim tokom. Mi naš sir i kajmak prodamo sve na kućnom pragu,nema potrebe da idemo na pijacu. Rad jeste veliki i trud, ali se jako ispati raditi ovaj posao“, rekla je Snežana Marković, Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka.

Snežana je jedna od 26 članica Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka, koje je osnovano prije skoro tri godine. Na prvom Sajmu ženskog preduzetništva u Gacku, ovo udruženje predstavilo je svoje proizvode.

"Mliječni proizvodi, kajmak svih vrsta, mlad, iz mješine, rolovani sirevi, sirevi iz mješine, uglavnom sve od mlijeka...“, nabraja Milka Drašković, Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka.

"Trenutno smo u procesu zaštite oznakom porijekla gatački kajmak iz mješine specifičan je za ovaj kraj i zato pokušavamo da ga zaštitimo. To i jeste nama cilj da pokušamo da održimo na selu narod, pre svega te žene. Mislim te žene su čuvari sela, i samo to osnaživanje njih kroz projekte kroz udruženje dovode do zadovoljstva i žena i lokalne zajednice. Ako je žena zadovoljna, zadovoljno je i društvo“, istakla je Dragana Milović, predsjednica Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka.

Gatački Sajam ženskog preduzetništva okupio je žene iz čitave Hercegovine, ali i šire. Na štandovima našle su se rukotvorine, prirodna kozmetika, slatkiši, pletiva, čajevi. Mlada Amina došla je iz Sarajeva da predstavi svoje džemove, koje je počela da proizvodi prije pola godine. 

"Danas smo sa džemovima koje lično ja proizvodim, koristim tri sastojka... što se tiče žena, mislim da je jako bitno da se mi udružimo“, kazala je Amina Burkić, Udruženje „OK“ Sarajevo

 „Imamo izloženo od domaćeg jabukovog sirćeta, domaći sokovi... mnogo je značajan, i za mlade i za starije, da vide u tome budućnost neku“, rekla je Nevenka Krstojević, iz Gacka.

Osnaživanje i podrška ženskom preduzetništva, cilj je ovoga sajma, a realizovan je uz podršku opštine Gacko.

„Stara riječ u Gacku kaže kuća ne stoji na zemlji nego na ženi, i to je zaista tako. Na ovaj način mi podržavamo žensko preduzetništvo, ali prije svega poljoprivrednu proizvodnju. Ovaj sajam je prilika da žene promovišu svoj rad, i da zauzmu ovo mjesto koje im pripada. Na ovaj način je prilika da se prepozna i da žensko preduzetništvo zauzme mjesto koje mu pripada“, izjavio je Ognjen Milinković, načelnik Gacka

Na prvi Sajmu ženskog preduzetništva u Gacku učestvovalo je 13 udruženja i samostalnih izlagača. Najuređeniji štand bio je Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka, a prvu nagradu osvojilo je „Ljbilje“ iz Ljubinja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: