Mnogo rizika

Gašenje požara - jedna od najtežih operacija za pilote helikoptera

  • Izvor: ATV
  • 21.07.2024. 13:42

Požari koji svake sezone divljaju širom Hercegovine u najvećoj mjeri budu stavljeni pod kontrolu zahvaljujući vatrogascima i pripadnicima Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Tako je bilo i ovaj put na području opštine Ljubinje, kada je zahvaljujući zajedničkoj akciji vatrogasaca, pripadnika Civilne zaštite i Helikopterskog servisa, vatra stavljena pod kontrolu. 

Milošević: Helikopter Helikopterskog servisa ugasio požar na području opštine Ljubinje

Milošević: Helikopter Helikopterskog servisa ugasio požar na području opštine Ljubinje

I dok se vatrogasci na zemlji bore sa vatrenom stihijom, velika borba se vodi i iz vazduha. A upravo su akcije gašenja požara jedne od najopasnijih za pilote helikoptera, te zahtijevaju veliku stručnost i opreznost.

Primjer koliko može biti opasno to što piloti rade prilikom gašenja požara, pokazuje i pad jednog helikoptera u Brazilu, a sličnih slučajeva bilo je i u Grčkoj.

Kada se uzme u obzir količina vode koje letjelice prenesu do mjesta požara, jasno je zašto ovo može biti veoma opasno za pilote.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić govoreći o požarima koji su izbili na području opštine Ljubinje, je rekao da je za dva dana izbačeno oko 140 tona vode.

Kusturić: Izbacili smo oko 140 tona vode

Kusturić: Izbacili smo oko 140 tona vode

"Tokom jučerašnjeg dana prije podne i sinoć izbacili smo oko 90 tona i jutros smo počeli da gasimo od 9.00 časova i bacili smo oko 50 tona vode", rekao je Kusturić.

Na to treba dodati i visoke temperature, jak vjetar kao i nepristupačan teren kao otežavajuće faktore, koji ove akcije čini veoma opasnim.




Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Film: Ljeto u vinogradu (12+) (R)

    '' Film: Ljeto u vinogradu (12+) (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Tajne muzeja

    'Tajne muzeja

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.