Doboj

Gajić: Od proljeća izgradnja bolnice u Usori

  • 16.01.2020. 15:12

Direktor Bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju Mladen Gajić rekao je danas Srni da će početkom proljeća zvanično početi izgradnja nove bolnice u dobojskom naselju Usora.

"Izvođač radova, kineska kompanija "Čajna sinofarm internešnel korporejšn" saopštio nam je da će do kraja marta završiti fazu projektovanja i dostaviti glavni projekat na odboravanje Komisiji za sprovođenje projekta", rekao je Gajić.

On je pojasnio da će po odobravanju glavnog projekta i zvanično početi izgradnja nove bolnice, što bi trebalo da bude početkom proljeća.

Gajić je naveo da je kineska kompanija u posao uvedena 27. decembra, a da je predviđeni rok za izgradnju tri godine.

"U decembru smo zvanično predali gradilište kineskim partnerima, jer smo uspjeli da dobijemo sve dozvole koje su neophodne za uvođenje u posao, između ostalog i izmjenu regulacionog plana", izjavio je Gajić.

On je rekao da je u izmjeni regulacionog plana u susret izašao gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, budući da je postojala neusaglašenost između regulacionog plana i idejnog projekta, koji je dostavljen nadležnom ministarstvu.

Gajić je naglasio da su na predviđenoj lokaciji u toku pripremni radovi koji obuhvataju čišćenje i ograđivanje terena, geomehanički radovi, odnosno sve što izvođaču treba da uđe u izradu glavnog projekta i razradi detalje.

"Ono na osnovu čega je sproveden postupak javne nabavke je idejni projekat, gdje su prevashodno razrađivani medicinski dijelovi bolnice - operacione sale, urgentni blok, ambulante za pregled, kao i na kojim će spratovima biti raspoređena odjeljenja, dok do detalja nisu razrađeni neki tehnički dijelovi, a to je potrebno uraditi", kaže Gajić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Kine u BiH Đi Ping su 14. marta prošle godine položili kamen temeljac za izgradnju nove zgrade bolnice u Doboju, koju će prema principu "ključ u ruke", graditi "Čajna sinofarm internešnel korporejšn".

Prethodno su istog dana u Gradskoj upravi Doboja ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor kompanije "Čajna sinofarm internešnel korporejšn" Li Kan potpisali ugovor o projektovanju, izgradnji i opremanju nove zgrade Bolnice u Doboju.

Ugovor obuhvata izradu projektno-tehničke dokumentacije, izgradnju novog objekta bolnice, sa pratećom infrastrukturom i opremanje medicinskom i nemedicinskom opremom i namještajem, po principu "ključ u ruke".

Izgradnja će po ugovoru koštati 103.625.399 KM sa PDV-om.

Objekat je bruto površine od 28.078 metara kvadratnih, obuhvata prizemlje sa šest spratova sa 464 kreveta, od kojih 406 stacionari, pet urgentni dio, osam dnevna bolnica i 45 kreveta intenzivne i poluintenzivne njege.

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program