Alen Šeranić

Evropskoj komisiji prestavljen aspekt naučne infrastrukture Srpske

  • 26.06.2018. 13:42

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić rekao je Srni da je u Briselu, na sastanku o platformi koja se odnosi na obrazovanje, istraživanje i inovacije za zemlje Balkana, predstavio aktivnosti Srpske u vezi sa zakonskim rješenjima iz ove oblasti, ali i mogućnostima osnivanja istraživačkih centara.

Šeranić je podsjetio da je u skupštinskoj proceduri izmjena i dopuna zakona o nauci i tehnološkom razvoju u Srpskoj. 

"Zakon usaglašavamo sa akcentima koje je evropsko područje za istraživanje i razvoj kao takvo identifikovalo od značaja. Razgovarali smo o saradnji u vezi sa istraživačkim centrima i osnivanju prvih centara izvrsnosti u Srpskoj sa aspekta podizanja konkurentnosti istraživačkog miljea u Srpskoj", rekao je Šeranić. 

On je dodao da je razgovarano i o potrebi za edukacijom istraživača u Srpskoj kada je riječ o apliciranju za određene projekte. 

Šeranić je rekao da je juče sa komesarom EU za istraživanje i inovacije Karlosom Moedasom, kao i direktorom za međunarodnu saradnju u Direktoratu Evropske komisije za istraživanja i inovacije Kristinom Ruso načelno dogovorena edukacija koja bi bila održana u Banjaluci. 

"Okupili bi naše institute i istraživače iz različitih obalsti da bismo im pružili prve informacije koje su značajne za apliciranje u okviru postojećih programa Evropske komisije, ali i u okviru novih", rekao je Šeranić. 

On je dodao da skupu u Briselu prisustvuje i ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević, te da su razgovarali i sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladenom Šarčevićem o pripremi materijala za zajedničku sjednicu vlada Srpske i Srbije, koja bi mogla biti održana krajem avgusta. 

Šeranić je napomenuo da je osnovni cilj platforme razmjena iskustava i dobrih praksi u ostvarivanju regionalne saradnje na rješavanju sličnih pitanja, a u okviru nove strategije EU za Balkan.