Potpisan protokol

Evo koji će koraci biti preduzeti u borbi protiv vršnjačkog nasilja

  • 26.03.2019. 19:46

Obavezan video nadzor u školama, razgovor psihologa sa roditeljima i đacima, otvaranje telefonske linije, ali i formiranje školskih timova samo su neki od koraka koji će biti preduzeti u borbi protiv vršnjačkog nasilja. 

O tome su ministarstva unutrašnjih poslova i prosvjete i kulture potpisali i protokol po kome će vaspitno obrazovne ustanove znati kako da postupaju da do nasilja ne dođe, ali kako da reaguju i kada se nasilje desi. Predviđene su i kazne za nasilničko ponašanje.  

Kretaće se u zavisnosti od intenziteta nasilja, poučuju iz ministarstva.

“Sad smo po prvi put protokolom jasno definisano stepen intenziteta u skladu s tim će biti mjere koje se tiču mjera u vaspitno obrazovnim ustanovama. Mjere mogu ići od onih blažih, ukora do potpunog isključenja iz škole", kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

Utvrđeno je protokolom i kada u priču treba da se uključi policija. Ministar unutrašnjih poslova priznaje da je do sada i takvih slučajeva bilo. Radila je policija punom parom i na prevenciji. Tako su pred više od 13.000 đaka držali prevanje o suzbijanju vršnjačkog nasilja, zloupotrebi droga i opasnosti na društvenim mrežama. Sa takvom praksom će se nastaviti sve dok nasilje među vršnjacima ne bude svedeno na minimun. 

Iako ministar kaže da je već sad ta brojka u padu.

“S vremena na vrijeme se dese određeni incidenti koji privuku pažnju javnosti s obzirom da često djeca takve incidente vršnjačkog nasilja postave na internet i svakako nisu lijepe scene, ali na ovaj način pokušavamo da u preventivnom smilslu djelujemo", kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova u Vladi RS.

Prema izvještaju Ombudsmana za djecu u prošloj godini je prijavljeno 50 slučajeva vršnjačkog nasilja. Najčešće su  se žalili roditelji. U izvještaju ombudsman konstatuje i da nadležni u nekoliko slučajeva nisu postupali u skladu sa svojim obavezama i odgovornostima. Navedeno je i da je izostalo blagovremeno prepoznavanje nasilnog i neprimjerenog ponašanja kod djece pa samim tim i reakcija. 

U izvještaju je zapaženo i da su iz škola mogli čuti opravdanja poput “dječija posla” ili “uvijek je toga bilo”. Bilježe i da neke škole kasno reguju pa se desi da situacija eskalira, a bilo je i slučajeva da škole kazne i žrtvu i nasilnika. Najčešći oblici vršnjačkog nasilja koji su zabilježeni su fizičko, psihičko, elektronsko i socijalno.