OŠ "Sveti Sava“

Domaćinstvo u školama: Djeca razvijaju i usavršavaju vještine i sposobnosti

  • Izvor: ATV
  • 31.10.2023. 07:45

Domaćinstvo se vraća na velika vrata u škole širom Republike Srpske. Među prvim u Bijeljini ovaj vid nastave uvela je osnovna škola Sveti Sava. Sa učenicima rade aktivno od početka nove školske godine.

Na ovaj način djeca razvijaju i usavršavaju motoričke vještine i sposobnosti. Jačaju koordinaciju pokreta, finu i grubu motoriku, razvijaju toleraniju, uče se strpljenju tokom rada. Časove domaćinstva trenutno pohađaju učenici četvrtog, šestog i devetog razreda. Šiju, heklaju, a oni malo stariji odmjerili su i kulinarske vještine. 

"Tokom nastave obrađivaćemo četiri teme. To su, evo ovo što trenutno radimo, krojenje i šivenje. Nakon toga slijedi heklanje, pletenje i vez. Prije svega mislim da je jako bitno da u današnje vrijeme djeca stvore na neki način i razviju tu ljubav prema  predmetima ručne izrade i da se malo udalje od svega što im skreće pažnju ovih dana, kao što su ekrani, internet i svega što ima negativan uticaj na njih. Časove imamo jednom sedmično, za sad smo na početku tog krojenja i šivenja, radimo gumice za kosu i prišivaju dugmiće, zakrpe. Еto, to trenutno radimo, da ovladaju malo kao što sam rekla tom finom, grubom motorikom, pa ćemo kasnije preći na te malo teže zadatke kao što su heklanje, pletenje i ostalo“, kaže nastavnik fakultativne nastave "Domaćinstvo 2“ Ivana Dudaš Panić.

Jedan čas domaćinstva traje 45 minuta. Djeca za to vrijeme nauče mnogo toga. Uživaju da svojim rukama stvaraju i savladaju vještine koje nisu znali do sada, a koje će im biti značajnee u životu. 

"Za sad radimo šivenje. Kasnije ćemo krenuti da radimo heklanje i ostale aktivnosti. Sviđa mi se zato što sam oduvijek voljela da radim neke smirenije aktivnosti. I kod kuće sam voljela da pravim neke razne kreativne ideje, posebno ovako slično. Je li značajno što imate čas domaćinstva u školi? Pa značajno mi je zato što imam 45 minuta da se posvetim nečemu što volim, u školi, sa drugim drugarima koji takođe mogu da mi pomognu u tome, da dijelimo razne ideje, da dijelimo stvari koje smo svi ponijeli“, kaže Ana Ikić, učenica šestog razreda OŠ "Sveti Sava“ 

"Ovdje mi se mnogo sviđa jer imam i mnogo prijatelja i stvarno je lijepo i naučila sam da šijem dugme“, rekla je učenica četvrtog razreda OŠ "Sveti Sava“ Ivona Poletan

"Meni je domaćinstvo jedan od najboljih predmeta i volim da šijem, da heklam. Ovdje sam naučila kako da prišijem dugme i da nešto zašijem, da zakrpim. Najbolji čas bio mi je kada sam učila da šijem“, kaže učenica četvrtog razreda OŠ "Sveti Sava“ Teodora Nikolić.

"Pa ja sam izabrala domaćinstvo zato što sam htjela da naučim više o kuvanju i o bontonu. Prvo smo učili bonton i kako se trebamo ponašati. Onda smo krenuli da pravimo neke stvari od voća, smutije, voćne salate i sve smo kasnije jeli, sa nastavnicom, ona nam je tako pomagala i eto“, rekla je učenica šestog razreda OŠ "Sveti Sava“ Mia Vulović.

Da se bave poslovima koji su miliji ženskoj populaciji, nije teško palo ni dječacima. Neki od njih, iskustva u kuhinji stekli su i ranije. 

"Pa na početku moram da priznam, malo mi je bilo, pričao sam, ne znam zašto, pa me učiteljica učila bontonu i kuvali smo u prethodnim časovima, bilo mi je vrlo zanimljivo“, rekao je učenik šestog razreda OŠ Sveti Sava Nikola Jovović. 

"Pa dobro se snalazim. Kao i on, ispočetka mi je malo bilo dosadno, učili smo bonton, a ovako, kuvali smo i sadu petak kada budemo imali čas, pravimo tost, pa mi je zanimljivo. Naučio sam malo bolje da se rukujem sa hranom i da pravim nešto“, kaže učenik šestog razreda OŠ "Sveti Sava“ Nikola Anđelković.

Domaćinstvom koje pohađaju učenici u osnovnoj školi Sveti Sava u Bijeljini oduševljeni su i djeca i roditelji. Djevojčice i dječaci sve poslove obavljaju ravnopravno. Učionica odiše njihovim vedrim duhom i spretnim rukama koje kada se udruže, zajedničkim snagama mogu napraviti mnogo toga.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: