Konačno divne vijesti

Djevojka iz Kneževa dobila novi bubreg: Imala sam samo 16 sati

  • Izvor: Agencije
  • 08.10.2024. 20:48

Osamnaestogodišnjoj Mileni Svjetlanović iz Kneževa, koja je od 14 godine života na dijalizi, u nedjelju je izvršena uspješna transplantacija bubrega u bjeloruskom Minsku.

Milena je na svom fejsbuk profilu objavila ovu fotografiju iz Minska- uz poruku:

"(MINSK) – Hvala za novi život! Hvala Fondu, hvala mom donoru (iako ne znam ko je), hvala svim doktorima i sestrama na razumijevanju. I sada idemo jače u ljepši i bolji život!".

Milena je u subotu u 14:30 časova dobila poziv iz Minska sa porukom da ima 16 sati da bude na odjeljenju u Minsku jer se pojavio donor.

Na dijalizu dolazi tri puta sedmično: Transplantacija bubrega bi spasila život Mileni (15)

Na dijalizu dolazi tri puta sedmično: Transplantacija bubrega bi spasila život Mileni (15)

U kontaktu Fonda za liječenje djece u inostranstvu Republike Srpske "Duša djece“, sa Agencijom “Travel Plan“ iz Banja Luke organizovan je najbrži način za transport Milene do Minska. Minute su odlučivale! Milena je oko 15:00 časova u subotu krenula iz Kneževa.

Nju je Snježana Pikelja prevezla do Banjaluke gdje ju je čekao sanitet koji ju je prevezao do Zagreba. Potom je Milena avionom prebačena do Frankfurta, a zatim u Viljnus u Litvaniji, gdje ju je čekao vozač i prebacio do bjeloruskog Minska.

Već u nedjelju u jutarnjim časovima su odrađene sve potrebne pretrage, da bi u 15:00 časova bila izvršena uspješna transplantacija bubrega.

Milena kaže da se osjeća dobro. Juče su je prebacili na odjeljenje i postepeno se oporavlja.

"Rana boli naravno, ali kada čujem da je bubreg mlad i zdrav, mene prođu svi bolovi. Vjerujem da ću se uskoro oporaviti i doći u moje Kneževo zdrava, kao što želim već od svoga rođenja", rekla je ona za portal "Kneževo na dlanu".

Sve u crvenom: Uznemirujući radarski snimci uragana

Sve u crvenom: Uznemirujući radarski snimci uragana

Ova hrabra djevojčica, koja od 9. mjeseca života imala probleme sa bubregom je u posljednjih nekoliko godina sama pronalazila kombinacije kako otići do Beograda, od Beograda avionom do Istanbula, od Istanbula do Viljnusa u Litvaniju pa se snaći za prevoz do Minska za dijalizu, jer zbog sukoba u Ukrajini nisu postojali direktni letovi za Minsk.

Imala je sreću što je saznala za Fond za liječenje djece Republike Srpske u inostranstvu "Duša djece“ koji joj je refundirao sve putne troškove i koji je uplatio po predračunu 100.000 evra za transplantaciju.

Svaka 3 mjeseca je Milena putovala na kontrole u Minsk i zbog dijalize morala da stigne za 24 sata, ali nije odustala. Čekala je svog donora.

Nije odustala ni kad nije mogla više refundirati lijek Renvelu koji ju je držao u životu.

Milena je konačno uspjela!

Na kraju razgovora zahvalila se Fondu, donoru, doktorima i sestrama na posebnoj pažnji i Snježani Pikelji.

Pratite nas i putem Vibera