Inspektorat

Desetine hiljada maraka štete - Brojne nepravilnosti u poslovanju "Centruma"

  • Izvor: ATV
  • 13.08.2024. 19:51

Pune ruke posla proteklih nekoliko sedmica imali su tržišni inspektori u preduzeću "Centrum".

Pročešljali su poslovne knjige i ostalu dokumentaciju, a sve na osnovu anonimne prijave nezadovoljne mušterije. Prekontrolisali su rad svih osam prodajnih objekata i uprave preduzeća i imali su šta da vide.

Od neslaganja u cijenama, računima, nepravilnosti u poslovnoj dokumentaciji, do nepravilnosti sa deklaracijama kod tehničke robe.

Еpilog, desetine hiljada maraka štete. 

- Vrijednost robe van prometa je negdje oko 60 hiljada maraka, precizno 59 hiljada maraka, a vrijednost izdatih prekršajnih naloga je precizno 33.800 KM. Uglavnom, ti prekršaji se odnose na cijene, na deklaracije, na robu koja nije propisano deklarisana - kaže Radivoje Gavrić, glavni Republički tržišni inspektor.

Radi se o uobičajenoj aktivnosti Inspektorata, kaže Gavrić. Dnevno dobiju desetak sličnih žalbi na rad brojnih privrednih subjekata u Republici Srpskoj, i prema Zakonu o zaštiti potrošača, dužni su da provjere sve prijave. Međutim, napominje da ovo nije prvi put da se neko žali na rad i poslovanje "Centruma". 

- Nedavno smo imali sličnu prijavu gdje subjekat ima 30 poslovnih jedinica, i naravno, inspektori odu i provjere. Naša je obaveza i zadatak da moramo provjeriti određene navode zaprimljenih prijava, i mi smo zbog toga tu, mi to moramo činiti mi to moramo raditi - dodaje Gavrić. 

Pokušali smo i da dobijemo komentar i iz "Centruma", kako će sve ovo uticati na njihovo poslovanje i da li su nepravilnosti uklonjene. Međutim, u toj kompaniji su nam rekli da trenutno nema nikoga iz uprave ko bi mogao ovo da komentariše. 

Pratite nas i putem Vibera