SPC

Danas Prepodobni Mojsije Murin: ''Ko se mača lati, od mača mora umreti''

  • Izvor: Magazin novosti
  • 10.09.2024. 07:43

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava dan Prepodobnog Mojseja Murina.

Od roba do razbojnika, pa do glavnog među razbojnicima. Bio je jak i čvrste tjelesne građe, sijao je strah. Odjednom je počela da ga grize savjest i ostavio je bandu i zamonašio se.

Еtiopljanin rodom, i po zanimanju najprije razbojnik i vođa razbojničke družine, a po tom pokajnik i veliki podvižnik. Kao rob nekoga gospodara Mojsej pobjegne i uvrsti se u razbojnike. Zbog njegove velike tjelesne snage i bezobzirnosti razbojnici ga izberu za svoga starješinu. Odjednom pokajanje za nedjela koja je počinio; ostavi družinu, stupi u neki manastir i preda se potpunoj poslušnosti svome duhovniku k redu manastirskom.

Mnogo se koristio poukama sv. Makarija, Arsenija i Isidora. Docnije se povukao na bezmolvije u jednu keliju, gdje se sav predao: trudu tjelesnom, molitvi, bdenju i Bogomisliju. Mučen demonom bluda on se ispovjedi duhovniku Isidoru, i od njega dobi savjet, da posti što više i ne jede do sita. No kad i to ne pomože, on po savjetu starca, poče noću bditi i moliti se stojeći; potom uobičaji, da po svu noć donosi vodu starcima sa udaljenog bunara.

''Ko se mača lati, od mača mora umrijeti'', rekao je

Poslije šestogodišnjeg strašnog truda, najzad ga sveti Isidor čudotvorno iscijeli od bludnih pomisli, maštanja i snova, navođenih na njega od demona. U starosti bi rukopoložen za sveštenika. Osnova svoj manastir i imaše 75 učenika, i požive u ovom životu 75 godina. Provide svoju smrt, i jednoga dana reče svojim učenicima da bježe, jer će udariti varvari na manastir. Kada učenici i njega zvahu da bježi, on reče, da on treba da pogine od nasilja, jer je i sam nekad nasilja činio po riječi: koji se noža maše, od noža će poginuti (Mat. 26, 52). Pa osta sa šest sabrata; i varvari dođoše i isjekoše ih. Jedan od bratije skriven u blizini gledaše i vide sedam svijetlih vijenaca kako se spustiše na sedmoricu mučenika.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina