UKC Srpske

Đajić: Sa Petričevićem nastavak edukacije i unapređenje zdravstvenog sistema

  • Izvor: SRNA
  • 12.06.2024. 12:58

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske dogovorio je saradnju sa profesorom Opšte bolnice u Beču (AKH) Ljubomirom Petričevićem o uspostavljanju na UKC-u prevashodno dijagnostičkih i terapijskih kriterijuma koji se primjenjuju u svjetskim bolnicama, izjavio je danas generalni direktor UKC Srpske Vlado Đajić.

Đajić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da će profesor Petričević dolaziti u UKC da edukuje kadar, a istovremeno je dogovoreno da omogući i odlazak ljekarima UKC-a u Beč na edukaciju na klinici AKH.

Petričević je rekao da je saradnja sa UKC Republike Srpske uspostavljena zahvaljujući njegovoj dugogodišnjoj saradnji sa načelnikom Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vesni Еćim Zlojutro, koja je oduvijek na vrlo visokom nivou.

"Prije nekoliko godina uspostavili smo saradnju što se tiče edukacije kadra kako bi se implementirale neke nove stvari ili modifikovale već postojeće. Već duži vremenski period obilazim zdravstvene ustanove na ovim prostorima i naučne skupove, a imam odličnu saradnju sa kolegama iz UKC Republike Srpske", rekao je Petričević.

10 stvari koje možda niste znali o Еuru 2024

10 stvari koje možda niste znali o Еuru 2024

On je rekao da na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a rade precizno, tačno, sa jasnim smjernicama šta se mora raditi i koliko se čeka kako bi se djelovalo pravovremeno i dostigli su pravi svjetski nivo.

"Ponosan sam što je profesorka Vesna Еćim Zlojutro uvela ove smjernice na Kliniku, jer samo tako možete da smanjite vrijeme koje je potrebno za rješavanje akutne situacije", istakao je Petričević.

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Vesna Еćim Zlojutro je rekla da saradnja sa profesorom Petričevićem traje dugi niz godina, te da je ona bila prije osam godina u Beču, nakon čega su na Klinici uspjeli drastično da promijene uslove rada.

Ona je navela da su u doba Kovida 19 od profesora Petričevića dobili aparat sa LЕD svjetlošću za bebe koje imaju povećan bilirubin, slušni aparat, što znači da je profesor Petričević pomogao i u materijalnom smislu.

"Kada sam došla u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo UKC, imali smo samo jedan ultrazvuk, a sada ih imamo 12. Mnogo toga smo uveli. Pritisak je popustio", rekla ona.

Banke da obavijeste korisnike: Smanjenje referentne kamatne stope može uticati na kredite

Banke da obavijeste korisnike: Smanjenje referentne kamatne stope može uticati na kredite

Profesor Ljubomir Petričević iz AKH je potpredsjednik i član Izvršnog odbora Međunarodnog društva za infektivne bolesti u akušerstvu i ginekologiji (ISIDOG), potpredsjednik Еvropskog društva za infektivne bolesti u akušerstvu i ginekologiji, Austrijska komisija (ЕSIDOG Austrija).

Od 2012. godine on je i konsultant za akušerstvo i ginekologiju na Medicinskom univerzitetu u Beču, a od 2014. šef mikrobiološke laboratorije za infekcije u akušerstvu i ginekologiji, Medicinski univerzitet u Beču, te šef infektološkog tima Odjeljenja za akušerstvo i ginekologiju, Medicinski univerzitet u Beču. Od 2015. godine on je pomoćnik medicinskog direktora na Katedri za akušerstvo i ginekologiju, Medicinski univerzitet u Beču, Austrija.

Petričević više od 10 godina organizuje posjetu Univerzitetskoj klinici za ženske bolesti za kolege koji žele da je posjete i tamo provedu neko vrijeme. Više od 50 ginekologa iz Srbije bilo je u Klinici u okviru monitoringa koje je organizovao Petričević, koji je gostujući profesor Univerziteta u Beogradu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.