UKC Srpske

Đajić: Dobra i brza trijaža bitna za spas života

  • Izvor: SRNA
  • 06.09.2024. 11:59

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci ima brzu dijagnostiku i mogućnost brzog liječenja pacijenata, a od dobre i pravovremene trijaže veoma često zavisi da li će ljudski život biti spasen, rekao je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

Povodom uvođenja Mančesterskog sistema trijaže i završenog kursa kojeg je održala Džil Vajndl sa Fakulteta za hitnu sestrinsku medicinsku pomoć iz Solforda iz Velike Britanije s ciljem da medicinske sestre/tehničari budu instruktori za trijažu, Đajić je rekao da svi koji pogledaju Urgentni centar smatraju da ide rame uz rame sa evropskim i svjetskim.

"Nastavićemo da unapređujemo UKC-a i razvijamo zdravstveni sistem Srpske", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

Vajndlova je navela da joj je bila privilegija što je kolegice iz UKC-a učila Mančesterskom trijažnom sistemu i da su kursisti sa kojima je vodila obuku u posljednja dva dana bili odlično pripremljeni.

Sestra iz Urgentnog centra Gordana Dragišić rekla je da je UKC dobio 17 instruktora za trijažu, što znači da će svoje znanje prenosti kolegama u drugim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, ali i šire.

Pratite nas i putem Vibera