Advokat

Bubić za ATV o podjeli imovine između nasljednika i kako se rješavaju sporovi

  • Izvor: ATV
  • 09.12.2023. 12:24

Oblast imovinsko-pravnih odnosa, odnosno oblast nasljednog prava, je u praksi veoma interesantna. Česta je situacija da zbog neregulisanih i neuređenih imovinsko-pravnih odnosa dolazi do sukoba i parničnih postupaka i onda sve završava u rukama advokata koji preuzimaju taj dio posla koji se tiče neregulisanih imovinskih odnosa.

Rekao je ovo advokat Željko Bubić gostujući u našem ATV jutru.

"Što se tiče materijalnog propisa ta oblast je regulisana Zakonom o nasljeđivanju kao materijalno-pravnim propisom a sam postupak se sprovodi po Zakonu o vanparničnom postupku“, kaže Bubić za ATV.

Bubić ističe da uvijek savjetuje svoje klijente da urede imovinske odnose. 

"A to znači da su uređeni imovinski odnosi najbolja situacija za nasljednike, po principu čist račun duga ljubav“, kaže Bubić.

Dodaje da je kod nas nizak nivo pravne svijesti te se često dešava da čovjek ne želi da za života uredi imovinske odnose i onda svojim nasljednicama ostavlja problem pogotovo kada odnosi nisu idealni što je čest slučaj kod nas.

Kada se dođe do situacije da jedan od nasljednika želi a drugi ne želi da proda imovinu Bubić kaže da tu odmah vidi da postoji spor.

"Tu postoji određeno pravno pitanje koje dovodi do toga da može doći do pokretanja neke vrste pravne procedure. Da je ostavilac uredio imovinsko-pravni odnos ovo pitanje se uopšte ne bi našlo na dnevnom redu“, kaže Bubić.

Bubić dodaje da u ovim situacijama postoji mogućnost da jedan nasljednik isplati drugog ukoliko pristane na to a ukoliko se ne mogu dogovoriti onda se pokreće postupak diobe pred nadležnim sudom.

"Nije problem oko podjele imovine kada postoji mnogo ostavinske mase, nekoliko stanova, kuća, oni će tu da se namire. Problem je kada je nekretnina mala i kada nemaju šta da dijele, ne možete da podijelite jednu sobu. U toj situaciji se mora ući u postupak diobe, mora se napraviti procjena tržišne vrijednosti nekretnine i ući u postupak prodaje nekretnine, odnosno licitacije. Ukoliko se ne proda na prvoj licitaciji kada ide po punoj cijeni, ona ide na sljedeći krug licitacije i svaki put se umanjuje njena cijena. Na licitaciji mogu da učestvuju svi zainteresovani građani koji ispoštuju propisane procedure u smislu polaganja depozita i tako dalje“, kaže Bubić.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u videu u nastavku teksta:

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: