Srednjoškolski centar Golub Kureš

Bilećki srednjoškolaci čuvaju od zaborava stradanja u selu Korita

  • Izvor: ATV
  • 19.04.2022. 17:39

U susret velikom datumu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu, 22. aprilu, učenici bilećkog Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“, pod mentorstvom prof. Tanje Bubreško, održali su ugledni čas spajajući holokaust, stradanje u Jasenovcu i stradanje njihovog zavičaja u Drugom svjetskom ratu, vezano za Korićku jamu.

Učenici: Gorica Biberdžić, Marija Ivković, Ana Medan, Gojko Samardžić, Milica Šešlija, Lana Samardžić, Emilija Albijanić, Aleksandra Pejić, Dajana Ilić, Irina Delić i Ivona Šakotić, vrlo uvjerljivo i emotivno su  prezentovali  istorijsku građu o ovim događajima, govorili poetske tekstove uz molitveno horsko pojanje članica crkvenog hora (Viktorija Kisić,  Milica Simović i Marija Samardžić), a etno pjesmu Crven cvete izvela je Nikolina Mićunović.

Učenici Ilija Glušac i  Dijana Starović su svjedočili kao potomci stradalih Korićana, i ukazali na značaj i obavezu prenošenja istine.

Učenici su istakli važnost njegovanja kulture sjećanja i pamćenja.

Završili su porukom preživjelih Korićana (njih 8 je preživjelo od preko 130 bačenih Srba, među kojima je najmlađi bio Kosta Glušac od 14 godina i Jevto Svorcan od 80 godina), koja afirmiše život, sjećanje i nezaborav: 

"Oj Korićka pusta jamo kleta

ti nas vrati sa onoga svijeta

U njedrima tvojim mi smo bili

i tu teške rane zadobili 

od ustaške bajonete klete. 

Nek potomci ovo naši znaju 

neka pamte i neka se čuvaju

i nek o tom istorija piše,

da se nikad ne ponovi više".

"Naša je ideja, a toplo se nadam da ćemo je i realizovati, da sve učenike uskoro povedemo na Korićku jamu, i tamo ponovimo dio programa, kao i da posjetimo crkvu Svetog Jovana Kronštatskog i mati Hristinu sa sestrinstvom“, izjavila je profesorica Bubreško.

Skupština opštine Bileća je na svom zasijedanju od 16.februara ove godine donijela odluku o proglašenju u 3. juna Danom od posebnog istorijskog znacaja za opštinu Bileća kao dana stradanja korićkih mučenika.

U zločinu koji su počinile muslimanske ustaše iz susjednog mjesta Fazlagića Kula kod Gacka, u noći između 3. i 4. juna 1941. godine, ubijeno je, mučeno i u Korićku jamu bačeno više od 130 Srba, mještana Korita i okolnih sela.

Među stradalnicima najviše je bilo mještana iz porodice Svorcan, te Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Jakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija, Kosnić, Milošević, Milović, Nosović i Radan. 

Kosti korićkih stradalnika izvađane su 1953. godine, kada je na osnovu 180 pronađenih lobanja ustanovljeno da je broj žrtava Korićke jame bio znatno veći.

Prvo spomen-obilježje korićkim žrtvama podignuto je 1966. godine, a 1991. godine, na 50 godina od zločina, na spomenik je postavljena skulptura, rad akademskog vajara Nandora Glida iz Beograda.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program