Dan primirja u Prvoj svjetskom ratu

Bez razumijevanja Velikog rata, nema razumijevanja srpske duše

  • Izvor: ATV
  • 11.11.2023. 18:19

Jedanaestog novembra 1918. u 11 časova potpisan je Dan primirja u Prvom svjetskom ratu. Time okončan najveći oružani sukob u istoriji.

Danas, simbolično u 11 časova položeni su vijenci na banjalučkom groblju Sveti Pantelija žrtvama veleizdajničkog procesa čija je jedina krivica bila što su bili pripadnici srpskog naroda i što su se borili za slobodu i mir, za šta se Srbi i danas bore. 

- Ovaj spomenik na kome piše "Javite Srbiji da je volim" i ovo drvo iznad nas simboliše to jedinstvo i jedan korijen. Repubika Srpska i Srbija su na neki način simbli ovog drveta - rekao je Nebojša Kuštrinović, predsjednik Gradskog udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih  ratova 1912-1918 godine.

- Srbija i cjelokupni srpski rod su u tom sukobu dali nemjerljiv broj žrtava čime su se upisali u zlatnu stranicu istorije i još tada, kao i sada, pokazali da su na pravoj strani, odnosno, da su na strani- istine, slobode, pravde i mira - kaže Miloš Vujić, generalni konzul Srbije u Banjaluci.

U Srbiji se ovaj dan proslavlja kao državni praznik od 2012. godine. Bez razumijevanja Velikog rata, nema razumijevanja srpske duše, poruka je iz Srbije. 

- Bez razumijevanja Velikog rata, veličine žrtve našeg naroda i cijene kojom je plaćena sloboda ne može da se razumije srpski narod sa obje strane Drine. Njegova ljubav prema otadžbini i slobodi, njegova ljubav prema Kosovu i Metohiji, ali ko to želi da razumije, ko shvati tu našu osobinu kao nešto što prihvata i ne želi da mijenja, u Srbima će uvijek imati dobrog prijatelja i vjernog saveznika - ističe Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Simbol ovog praznika je Natalijina Ramonda - cvijet feniks.

Poseban cvijet koji ima sposobnost čak iako izgleda uvenulo, da u određenom trenutku oživi. Simbol je srpskog roda koji i pored pretrpljenih milionskih žrtava i teških stradanja u prošlom vijeku, danas stoji ponosno sa istom vjerom koja ga je vijekovima održavala.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: