SPC

Besjeda mitropolita Joanikija u manastiru Ostrog

  • Izvor: SRNA
  • 12.05.2024. 14:15

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je u besjedi u manastiru Ostrog da srpski i mnogi drugi narodi pristupaju moštima Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca i da će oni koji idu Hristovim putem učestvovati u slavi Vaskrsenja i pobjedi života nad smrću.

Hiljade vjernika okupilo se danas u manastiru Ostrog da proslavi praznika Svetog Vasilija Ostroškog, čije mošti počivaju u ovom manastiru. Neki od njih prešli su pješke stotine kilometara do manastira.

Mitropolit Joanikije rekao je poslije liturgije da je Sveti Vasilije Ostroški cijeli ovozemaljski život išao uskim i tijesnim putem za Hristom, noseći krst Gospodnji, ali istovremeno i breme svog naroda.

"Bog mu je dao zbog ljubavi prema Bogu, Crkvi i svom narodu, ne samo da propovjeda Jevanđelje, nego mu daje blagodat da čini čudese, da bolesne liječi i pokaže sili pravoslavne vjere", rekao je vladika Joanikije.

Mitropolit Joanikije pozdravljajući prisutne, među kojima i ambasadora Ruske Federacije Vladislava Maslenikova, poseban pozdrav uputio je srpskoj omladini koja je pješke došla od Banjaluke, sa Romanije, iz Hercegovine, od Sombora, sa Zlatibora i mnogo mjesta iz Crne Gore.

Plato ispred manastira je preplavljen šatorima, vrećama za spavanje i ćebadima onih koji su pješke, autobusima ili automobilima došli juče kako bi prisustvovali večernjoj službi.

Tokom cijelog jučerašnjeg dana pristizale su grupe poklonika koji su iz raznih krajeva Crne Gore, Srbije i Republike Srpske pješačili stotine i desetine kilometara do manastira Ostrog, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Еpiskopi Teodosije i Jovan su sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom služili praznično bdenije, a pored ostalih sasluživali su i ostroški iguman arhimandrit Sergije i iguman manastira Treskavac arhimandrit Varnava.

Vjernici su cijele noći mogli da se poklone i cjelivaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Vasilija Ostroškog, praznik posvećen velikom čudotvorcu i iscjelitelju.

Mošti ovog svetitelja se čuvaju u manastiru Ostrog, koji je mjesto hodočašća i za vjernike drugih religija.

Na ovaj praznik večeras će u 18.00 časova tradicionalno biti održana svečana litija koja će krenuti kao i do sada od Saborne Crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.