Odgovor ATV-u

Američka ambasada priznala: Sankcije ipak udar i na osnovna ljudska prava, na meti i banke

  • Izvor: ATV
  • 03.07.2024. 21:59

Iako Amerika pokušava da se, novim paketom sankcija, opere od evidentnog udara na radnike, ambasada SAD u BiH indirektno potvrđuje pisanja ATV-a, a to je da su ugrožena radna mjesta zaposlenih u sankcionisanim kompanijama.

Da je tako, može se zaključiti i iz odgovora, kojeg je ATV dobila od navedene Ambasade.

- Kada kompanije ili njihov menadžment učestvuju u koruptivnim, nezakonitim i neetičkim postupcima, uključujući i zloupotrebu u nezakonitim i netransparentnim tenderima, rizikuju da budu sankcionisane i time isključivo odgovorne za ugrožavanje egzistencije svojih zaposlenih – piše u odgovoru Američke ambasade, čime je, kako smo naveli, indirektno potvrđeno da su sankcije upućene i prema radnicima, čija je egzistencija ugrožena.

Takođe, iza svih pritisaka krije se i prijetnja domaćim bankama da će rizikovati vlastito poslovanje ukoliko ne blokiraju račune pravnih lica koje je američka Ambasada samoinicijativno obilježila za odstrel.

- Američke sankcije mogu se primijeniti na bilo koje institucije, uključujući banke, koje pružaju materijalnu podršku pojedincima ili kompanijama koje su pod američkim sankcijama. Banke imaju odgovornost da osiguraju da njihove interne politike praćenja procedura i upravljanja rizikom uzimaju u obzir sve primjenjive sankcijske politike. Banke, kao i bilo koja privatna kompanija, imaju pravo da odluče s kim će poslovati i imaju pravo prekinuti bankovni odnos ukoliko smatraju da je to neophodno i adekvatno, te u skladu sa njihovim internim korporativnim politikama. Preporučujemo vam da se obratite bankama koje posluju u BiH za komentare o uticaju američkih sankcija na njihovo poslovanje i klijente – stoji u odgovoru ATV-u.

Gašenje računa, odbijeni krediti, samo su dio posljedica novih američkih sankcija.

Ako pogledamo Deklaraciju Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, možemo vidjeti i onu o slobodi izbora zanimanja i prava na rad.

Slovo na papiru je jedno, a realnost drugo, jer za neke važi samo zakon jačega.

Osnovno pravo čovjeka je pravo na rad. To pravo je ugroženo za stotine radnika zbog sramnih i neosnovanih sankcija.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:20 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    ''Serija: Ko te šiša (12+) (R)

  • 11:50 Bratunac: Obilježavanje stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač, prenos

    '''Bratunac: Obilježavanje stradanja Srba Srednjeg Podrinja i regije Birač, prenos

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.