"Alumina": Menadžment kompanije odbacuje tendeciozni tekst objavljen na BN portalu

  • 10.09.2020. 15:39

Menadžment kompanije "Alumina" iz Zvornika odbacuje tendenciozni tekst objavljen na BN portalu pod naslovom "Trojac bez kormilara", kojim se dovodi u sumnju kredibilnost i zakonitost poslovanja ove kompanije, te nanosi šteta poslovnom odnosu koji ovo privredno društvo ima sa švajcarskom firmom "Zeohem".

Poslovna saradnja "Alumine" i firme "Zeohem" je na zavidnom nivou i funkcioniše na ranije ugovorenim dugoročnim poslovnim odnosima, navodi se u saopštenju menadžmenta "Alumine".

U saopštenju se dodaje da proizvodna postrojenja kako "Alumine", tako i "Zeohema" koja su namijenjena ovoj poslovnoj saradnji svakodnevno proizvode silika gelove, te da se međusobna razmjena konstantno unapređuje, bez obzira što je pandemija virusa korona ozbiljno uzdrmala tržište proizvodima iz portfolija "Alumine" i "Zeohema".

Ključni dokaz ovom, kako se navodi, leži u činjenici da je "Alumina" ugovorila isporuku 600 tona silika gela godišnje, ali usljed povećanja kapaciteta proizvodnje biće u mogućnosti da isporuči do 800 tona silika gela godišnje.

"Dakle, maliciozna je i neistinita tvrdnja iznesena u demantovanom tekstu da je `Aluminino` postrojenje silika gela konzervirano", dodaje se u saopštenju.

Iz "Alumine" naglašavaju da takođe, usljed bliske poslovne saradnje, zahtjeva međunarodnih tržišta, usaglašavanja načina mjerenja i ocjene kvaliteta sofisticiranih proizvoda, timovi tehnologa "Alumine" i "Zeohema" su u stalnom kontaktu na unapređenju zajedničkih proizvoda, tako da spočitavanje da je "Alumina" prodavala škart "Zeohemu", te kreiranje afere oko faze razvoja proizvoda je u najmanju ruku odraz potpunog nepoznavanja tehnoloških aspekata proizvodnje.

U saopštenju se dodaje da tendenciozna tvrdnja da je "Alumina" prodala 20.000 tona glinice preko firme "Boksit" iz Milića i dovođenje u kontekst nezakonitih radnji najviše govori o nepoznavanju faktičkog stanja u poslovanju "Alumine".

"Naglašavamo, da `Alumina` nije prodala 20.000 tona glinice `Boksitu` iz Milića", ističe menadžment kompanije.

U saopštenju se podsjeća da je "Boksit" 2018. godine izgradio sopstveni pogon za mljevenje hidrata, kojem osnovni proizvodni materijal-hidrat prodaje upravo "Alumina", i to na dalje mljevenje.

"Dakle, ovdje nema riječi o prodaji glinice preko posrednika i eventualno inkasiranju nekih provizija kako se navodi u demantovanom tekstu", dodaje se u saopštenju.

Iz menadžmenta "Alumine" navode i činjenicu da usljed potreba proizvodnje ova kompanija iz Zvornika uvozi rudu boksit sa visokim stepenom aluminijum oksida, malom količinom silicijum dioksida i cinka, pored činjenice da više od 80 odsto ukupnih boksita kupuje od domaćih rudnika.

"Na kraju, moramo primijetiti da nas u vezi sa ovim tekstom, novinari nisu kontaktirali kako bi provjerili vjerodostojnost informacija prenesenih u demantovanom tekstu", navode iz kompanije "Alumina" povodom teksta objavljenog danas na BN portalu pod naslovom "Trojac bez kormilara". 

Tagovi:
  • 17:50 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  • 20:30 Film

    '' Film