Predsjednik Udruženja “Srbsko sabranje Baštionik

Adamović za ATV: Upućujemo pismo institucijama, porodica je temelj opstanka Srpske

  • Izvor: ATV
  • 17.01.2024. 10:23

Udruženja građana iz Srpske traže povlačenje Nacrta zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama, kojim se u Republici Srpskoj prvi put uvodi pojam femicid.

Oni će danas uputiti otvoreno pismo najvišim institucijama i predstavnicima vlasti.

"To je veoma osjetljiva tema zato želim prvo da kažem da i ja i naravno svi iz ovih udruženja koji su potpisali  pismo se zalažu za borbu protiv nasilja nad bilo kim i nad u bilo kojem obliku", rekao je za ATV Predrag Adamović, predsjednik Udruženja “Srbsko sabranje Baštionik” Banjaluka.

On ističe da je ono što je sporno je trend usaglašavanja naših zakona sa takozvanom Istanbulskom konvencijom.

"U toj Istanbulskoj konvenciji se ponajviše forsira, ne žena i njena zaštita, nego rodna ideologija i rodna ravnopravnost", rekao je Adamović.

Adamović ističe da je rodna ideologija ona koja zastupa tezu da niste ono što ste biološki po svom polu, muškarac ili žena, nego ono što vi želite da budete.

"21 udruženje građana sa prostora čitave Srpske, dakle iz Bijeljine, Trebinja, Novog Grada, Pala, Brčkog je potpisao jedno otvoreno pismo koje upućujemo predsedniku Vlade, predsedniku Republike Srpske, predsedniku Narodne skupštine, nadležnim ministarstvima, dakle porodice, pravde sa konkretnim primedbama", rekao je 
Adamović.

On je naglasio da u tom pismu traže da nadležne institucije odbiju na Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, odnosno da se vrati predlagaču pa da se u doradi postojećeg Zakona o zaštiti porodice modernizuje i doradi, a da se ovakav zakon ne usvoji.

"Dakle svi smo svjedoci napada Republiku Srpsku u prethodnim danima, ali se svi slažemo u tome da je Republika Srpska garant opstanka srpskog naroda, to zaista jeste tako, ali nadam se da ćemo se složiti sa tim da je tradicionalna porodica u kojoj se zna otac, majka,sin, ćerka, brat i sestra takođe prosto temelj opstanka Republike Srpske. Ovaj zakon ostavlja prostor oni niz odredbi koje urušavaju porodicu, koje urušavaju brak i otvaraju prostor za ulazak te rodne ravnopravnosti u zakonodavstvo", rekao je Adamović.

Podrška Pavlini Radanović

On se osvrnuo i na napade na devojčicu iz Orahovca sa Kosova i Metohije Pavlinu Radovanović, koja pjeva srpske tradicionalne, kosovske i patriotske pesme.

"Nije samo riječ o jednoj pjesmi, to je borba protiv oživljavanja nacionalnog srpskog duha koje Pavlina kroz svoje pjesme na lijep način predstavlja. Sada kada vi imate snage koje žele da poništite sve što je tradicionalno i sve što je bitno za nekog čovjeka, dakle vjera, jezik, kultura, tradicija, onda zasigurno smeta i nekako promoviše rodoljublje", rekao je Adamović.

On je istakao da Pavlina ima ogromnu podršku.

"Gdje god da Srbi žive, ona ima podršku i treba da nastavi svoj put", rekao je Adamović.

Aktivnosti na Kosovu i Metohiji

"Ponosni smo kada je riječ o našim aktivnostima na Kosovu i Metohiji", rekao je Adamović.

On je istakao da Baštionik stipendira 56 djece na Kosovu i Metohiji za 50 evra mjesečno.

To je zaista jedna divna akcija. Republika Srpska je velika u njihovim očima bez obzira na iznos", rekao je Adamović.

Pratite nas i putem Vibera