Migrantska kriza

Zvizdić: Jačati zaštitu granice na istoku

  • 07.06.2018. 16:52

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je danas da su bitne odrednice u ponašanju institucija BiH u vezi sa pitanjem migranata, te istakao da će biti zadržan humani aspekt prema onima koji traže međunarodnu zaštitu i nastavljeno jačanje zaštite granice prema istočnim susjedima.

Zvizdić je naveo da će biti nastavljeno postupanje u skladu sa domaćim zakonima o azilu i strancima, kao i međunarodnim standardima, te jačanje zaštite granice prema istočnim susjedima tako što će biti onemogućene sve nelegalne rute i ljudi usmjereni na zvanične prelaze. 

On je, nakon sastanka sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem, predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem i premijerom Unsko-sanskog kantona Huseinom Rošićem, rekao novinarima da su posljednjih dana ponovo bili otvoreni jedan ili dva ilegalna prelaza, ali su već danas na njih upućeni policajci iz Republike Srpske i Brčkog tako da će taj dio granice biti pod kontrolom. 

"Svi smo orijentisani da pomognemo Unsko-sanskom kantonu, a posebno Bihaću i Velikoj Kladuši, da bismo najedekvatnije riješili pitanje migranata i uspjeli sačuvati javni red i mir, kao i bezbjednost", kaže Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je danas u Sarajevu da još niko od ilegalnih migranata u BiH nije dobio azil, niti ima govora o tome da migrantima budu davana bilo kakva državljanstva BiH.

Zvizdić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka na kojem su učestvovali ministri bezbjednosti i izbjeglica i raseljenih lica u Savjetu ministara Dragan Mektić i Semiha Borovac, premijeri Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona (USK) Fadil Novalić i Husein Rošić, te gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, istakao da BiH neće biti sabirni centar za migrante na Balkanu.

"Migranti i dalje žele napustiti BiH. Pratićemo situaciju u regionu i krizu u Grčkoj i dalju propusnost granica prem EU i adekvatno ćemo reagovati. U onom kapacitetu u kojem migranti budu mogli ići dalje ka Evropi, u istom tom ili proporcionalnom kapacitetu će moći da ulaze i u BiH", naglasio je Zvizdić. 

On je naveo da će institucije na nivou BiH zadržati humani aspekt prema migrantima i nastaviti da se ponašaju u skladu sa domaćim zakonima - o azilu i strancima, te međunarodnim standardima, kao i sa jačanjem zaštite granice BiH prema istočnim susjedima, odakle dolaze migranti, tako što će biti zapriječene sve nelegalne rute i ulasci, a migranti biti usmjereni na isključivo zvanične prelaze između BiH i Srbije i BiH i Crne Gore. 

Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko dana otvorena su jedan ili dva ilegalna prelaza, a policajci iz Brčog i Republike Srpske upućeni su na te prelaze i granica će biti pod potpunom kontrolom. 

Zvizdić je rekao da su fokusna odredišta migranata koji su već ušli u BiH Sarajevo i okolina, te USK. 

"Očekujemo da će početkom naredne sedmice kasarna Uševak kod Hadžića biti potpuno infrastrukturno opremljena sa potrebnom opremom da bi mogla da bude prihvatni centar za migrante koji dolaze na područje Sarajeva", naveo je Zvizdić. 

Prema njegovim riječima, svi su orijentisani da pruže maksimalnu pomoć USK, posebno Bihaću i Velikoj Kladuši, da bi najadekvatnije riješili problem migranata i uspjeli da sačuvaju nivo bezbjednosti i javnog reda i mira, ali i pruže migrantima smještaj dostojan čovjeka. 

"Očekujemo da do kraja sedmice od USK budu određeni, a od Vlade FBiH potvrđeni objekti ili lokalitet na kojem će biti napravljen kombinovani smještaj za migrante. Sredstva su već obezbijeđena i od ponedjeljka, 11. juna, će inženjeri i drugi eksperti posjetiti USK i definisati lokalitet, kapacitete i statsus tih objekata gdje će biti smješteni migranti", pojasnio je Zvizdić. 

On je najavio da će biti ispražnjeni objekti u kojima se trenutno nalazi dio migranata koji se asocijalno ponašaju i počinju remetiti javni red i mir u Bihaću, Velikoj Kladuši i okolini. 

Novalić je izjavio da u ponedjeljak tek treba da bude utvrđeno šta je od objekta pogodno za smještaj migranata. 

"Različite su vrste migranata - neki su asocijalni, neki su bolesni, tako da je potrebno odabrati najpogodnije obekte, najvjerovatnije tamo gdje ima kompleks objekata, a jedna od mogućih lokacija je i `Agiokomerc`", rekao je Novalić. 

Rošić je izjavio da je situacija sa migrantima u USK pod kontrolom, a sa aspekta bezbjednosti zadovoljavajuća. 

"Od ponedjeljka će biti utvrđena jedna lokacija gdje ćemo imati potpunu kontrolu, prvenstveno sa aspekta bezbjednosti. U grupu asocijalnih migranata pretežno spadaju oni koji su došli iz Avganistana. Riječ je o licima, ne u većem broju, koja konzumiraju opijate. MUP vrši njihovu stalnu kontrolu i drži ih pod nadzorom. Neki od njih se drže nekoliko dana i u nekoj vrsti pritvora", pojasnio je Rošić. 

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je da bi situacija u ovom gradu sa migrantima bila dosta lošija da nije bilo pomoći Međunarodne organizacije za migracije. 

Odgovarajući na pitanje koliko trenutno u Bihaću ima migranata, on je rekao da je to teško procijeniti, ali da ih trenutno više od 600 koristi obroke koje priprema Crveni krst.