Stručnjak za bezbjednost

Župljanin: Komšić i Bećirović žele da provociraju

  • Izvor: ATV
  • 18.11.2023. 19:28

Ideja Željka Komšića i Denisa Bećirovića da na teritoriji Republike Srpske, tačnije u Mrkonjić Gradu, obilježe tzv. dan državnosti BiH je čista provokacija, kaže za ATV Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost.

"Komšić i Bećirović pokušavaju da kažu da će nešto obilježavati i nešto slaviti, a njihov cilj je da pokušaju da dokažu postojanje kontinuiteta "RBiH". BiH, zvali je kako god, u istoriju nikada nije imala konzistentan kontinuitet. Nema je ni danas zato što nema unutraše saglasnosti o suverenitetu i to je problem. Sada se pokušava nametnuti nova ideologija. Kroz revizionizam pokušavaju se antifašisti i antinacisti staviti u ulogu fašista i nacista, i obrnuto. Poznato je da su pripadnici naroda kojima pripadaju Bećirović i Komšić u to vrijeme bili uglavnom u ustaškim i handžar divizijama koje su se borile na strani nacista i fašista", kaže dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin.

On je naglasio da je ovo još jedna provokacija i da se građani Mrkonjić Grada dobro sjećaju proteklog rata i zločina muslimansko-hrvatskih formacija. "Neka ga obilježavaju u FBiH, niko im neće smetati", poručio je Župrljanin.

Govoreći o mogućoj bezbjednosnoj prijetnji, Župljanin ističe da bez obzira što Komšić i Bećirović nemaju kapacitet za masovniji skup, i malo okupljanje može biti bezbjednosna prijetnja.

"Nemaju kapacitet da organizuju masovniji skup. Ali i mali skup može biti bezbjednosno problematičan. To oni i hoće. Stalno rade na principu pokušaja destabilizacije u BiH jer njima stalno treba neki fitilj da bi se desilo nešto jer oni istalno najavljuju kako su Srbi prijetnja. Srpska i Srbi nisu prijetnja, oni su jedini faktor mira i stabilnosti. Ova dva političara konstantno pokušavaju da proizvedu neki incident kroz grubo vrijeđanje i provokacije prema srpskom narodu", kaže Župljanin.

On poručuje da će se bezbjednosne strukture Republike Srpske obezbijediti stabilno okruženje u Mrkonjić Gradu i spriječiti bilo kakve neodobrene i nenajavljene skupove.

"Zabraniti se može ako je podnesen zahtjev, ako nije podnesen ne možete. Sigurno da operativnim radom nadležni organi bezbjednosti vodiće računa o tome da se ne desi ništa što je nepoželjno, odnosno ništa što je u suprotnosti s voljom srpskom naroda u stanovnika u Mrkonjić Gradu", kaže Župljanin.

Pratite nas i putem Vibera