Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu

Vulić poručila Zvizdiću: Džaba tumačiš i izvrćeš odredbe, nema evropskog puta sa stranim sudijama

  • Izvor: SRNA
  • 13.08.2024. 15:23

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da se Denis Zvizdić svojim najnovijim medijskim istupima, nažalost, ponovo stavlja u poziciju neželjenog portparola institucija ЕU, te tumači i prevodi odredbe onako kako njemu odgovara, bez ikakvog reda i konteksta.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Zvizdića da "nije istina da je jedan od prioriteta iz mišljenja Еvropske komisije 'izbacivanje' stranih sudija iz Ustavnog suda BiH", Vulićeva je rekla da želi podsjediti kolegu da Član šest 1.d) Ustava predviđa mogućnost da Parlamentarna skupština može zakonom odrediti drugačiji izbor stranih sudija.

"Dakle, to nije mišljenje ЕU nego ustavna odredba. A kad već spominje mišljenje, Zvizdić je trebao doslovno i da ga citira: Prioritet 4.d) glasi:

d) reformisati Ustavni sud, uključujući i rješavanje pitanja međunarodnih sudija i osiguralo provođenje njegovih odluka", ukazala je Vulićeva.

Ona je naglasila da i iz ovoga proizilazi da sa stranim sudijama nema članstva u ЕU, niti je to kompatibilno sa pojmom suvereniteta i demokratske zemlje koja funkcioniše na osnovu vladavine prava i slobodnih izbora.

- Kolega Zvizdić treba da se okrene unutrašnjem dijalogu i traženju rješenja sa domaćim akterima koji su izabrani i imenovani da vrše vlast. Razumijem potrebu dokazivanja i ambiciju da bude veći lider od dojučerašnjeg uzora Bakira Izetbegovića, ali, polako, ne ide to na bazi iznošenja neistina i samosebi znanih tumačenja" - istakla je Vulićeva.

Ona je rekla da Zvizdić ni u jednoj stranci nikad nije bio prvi, niti će, iako to stalno priželjkuje, pa je odatle i razumljiva njegova politička frustracija i stalno izvrtanje činjenica.

- Jasno je nama da oni žele i da zadrže kolonijalni status BiH, ali onda neka objasne građanima u FBiH zbog čega ih obmanjuju i stalno serviraju priče o nekoj nezavisnoj BiH kada im se sva politika svodi na grčevitu borbu za opstanak stranaca koji vode politiku umjesto njih. Domaći političari su ti koji su izabrani da vode brigu o BiH i njenim stanovnicima, a ne ambasadori, visoki predstavnici i strane sudije - naglasila je Vulićeva.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.