Šef Kluba poslanika SNSD-a

Vulić: Narednih dana krivična prijava protiv Kajganića zbog pokretanja harange protiv Dodika

  • Izvor: SRNA
  • 07.11.2023. 22:41

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić najavila je da će narednih dana biti podnesena krivična prijava protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milenka Kajganića jer, kako je navela, treba da objasni po kom je zakonu pokrenuo harangu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Vulićeva je istakla da ne postoje razlozi da se Dodik optužuje za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita s obzirom na to da Šmitovo imenovanje za visokog predstavnika u BiH nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN.

"Ne može neko bez potvrde legitimiteta i legaliteta da se iživljava nad narodom. Vrijeme i sudski procesi će pokazati da smo u pravu", rekla je Vulićeva večeras za FTV.

Nasuprot tome, dodala je ona, Dodiku se stavlja na teret što je potpisao ukaz o proglašenju zakona koji su izglasali narodni poslanici koji su dobili legitimitet na izborima.

"Predsjednik Republike Srpske je radio ono što piše u Ustavu Srpske, što su njegove obaveze i nadležnosti", naglasila je Vulićeva.

Prema njenim riječima, Dodik ne zloupotrebljava institucije Republike Srpske, već ih štiti, kao što štiti i imovinu Srpske.

Ona je naglasila da je puno više naroda koji razmišljaju poput pristalica SNSD-a da se ne sudi Miloradu Dodiku lično, već instituciji predsjednika Republike Srpske.

"Postoji kompletan scenario u periodu koji slijedi i jedan od njih je pravna borba kod ozbiljnog pravosuđa jer mi to nemamo. Naše sudije i tužioci slušaju međunarodnu zajednicu, a ne slovo zakona. Većina ih je potkupljena, ali to su njihova čast i obraz. Ići ćemo svim pravnim sredstvima, kontaktiraćemo naše prijatelje velike sile i dokazati da sve ono što smo radili u prošlom periodu, Narodna skupština, nije radila protiv bilo kojeg naroda, niti narušavanja suvereniteta BiH", rekla je Vulićeva.  

Ona je rekla i da mora biti zatvoren OHR i da nije sporna sva međunarodna zajednica.

"Ovdje su kolovođe svega ambasador SAD Majkl Marfi i Kristijan Šmit, koji jurišaju na blago Republike Srpske i savršeno ih niko od nas ne zanima. Sporan im je Dodik jer je jasno rekao gd‌je je crvena linija", navela je Vulićeva i naglasila da su sve moguće sankcije i crne liste uvedene protiv predsjednika Republike Srpske, te da im je ostalo još jedino, kako je rekla, javna likvidacija.

Prema njenim riječima, pokušali su osporiti Dodikov izborni rezultat i nisu uspjeli, a sada mu sude po nepostojećem zakonu korumpirani sudije i tužioci.

"Oni njemu mogu zabraniti političko d‌jelovanje, ali će tek tada vid‌jeti šta su Srbi i srpski narod", naglasila je Vulićeva.

Kad je riječ o funkcionisanju institucija na nivou BiH, Vulićeva je navela da je po principu kako-kad i da nije tajna da je "trojka" bila favorit međunarodne zajednice.

"Kod njih je najveći problem što ih je mnogo. Jedan kaže jedno, drugi drugo, treći treće i dok se oni dogovore suština je da nastane totalni haos i skrenemo s pravca. Postoje tu, kako je rekao neko iz Centralne izborne komisije BiH, šumovi u komunikaciji, ali postoje neke tačke o kojima smo jednoglasni, o kojima nema problema", rekla je Vulićeva, navodeći kao primjer usvajanje rezolucije o pregovaranju i pristupanju ЕU.

Ona smatra da se o nekim pitanjima d‌jeluje vrlo odlučno, saglasno i timski, dok ima tema poput sjedišta Apelacionog od‌jeljenja Suda BiH u kojima su stranke na vlasti razjedinjene.

"Po meni je nerealno da neko iz `trojke` određuje gd‌je će biti. Šta je vas briga gd‌je će biti kad to pripada Republici Srpskoj - da li će u Višegradu, Banjaluci, Istočnom Sarajevu? U prijedlogu zakona stoji da će imati sjedište u Republici Srpskoj. Zašto neko iz FBiH, odnosno `trojke` određuje gd‌je će biti u Republici Srpskoj? Pozadina je sasvim druga", rekla je Vulićeva.

Predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ocijenila je da je pozadina toga da oni žele da Apelaciono od‌jeljenje bude u Istočnom Sarajevu i da u njemu budu, kako je navela, "salonski Srbi".

"Salonski Srbi su oni koji se izjašnjavaju kao Srbi, a zalažu se za bošnjačke politike", rekla je Vulićeva.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: