Milorad Kojić

"Važno istražiti da li je Helez iznosio obavještajne podatke"

  • Izvor: SRNA
  • 31.10.2023. 17:01

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da je važno da bude formirana privremena istražna komisija u vezi sa iznošenjem obavještajnih podataka ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza.

Helez je putem medija iznio obavještajne podatke o političkim protivnicima, formiranju vlasti, pa i o regionalnim kretanjima i odnosima.

"Privremena istražna komisija treba da istraži te navode, jer ako je riječ o iznesenim lažima javnost treba da zna da je Helez iznosio laži, a ako nisu laži, onda tu postoje elementi više krivičnih djela", rekao je Kojić novinarima.

On je naveo da je Helez tvrdio da podatke dobija od obavještajnih službi, što predstavlja krivično djelo špijunaže.

Kojić: Selektivni rad na predmetima ratnih zločina

Kojić: Selektivni rad na predmetima ratnih zločina

"Osim toga, Helez je rekao da u okviru Oružanih snaga BiH postoji obavještajna služba, a znamo da je članom 9 Zakona o odbrani jasno definisano da se bave samo pitanjima Oružanih snaga, a nikako eksternim, tako da se postavlja pitanje da li u okviru Oružanih snaga postoji paraobavještajna služba", rekao je Kojić.

On je naveo da bi i poslanicima SDP-a bilo u interesu da se to istraži, jer i oni dobijaju negativne političke poene zbog istupa Heleza, kao i da bi trebalo da podrže ovu inicijativu.

Kolegijum Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH je, na prijedlog poslanika SNSD-a Sanje Vulić i Milorada Kojića, u dnevni red sjednice uvrstio prijedlog zaključka o osnivanju privremene istražne komisije u vezi sa iznošenjem obavještajnih podataka ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza.

Vulićeva i Kojić u Sarajevu sa majicama

Vulićeva i Kojić u Sarajevu sa majicama "Mi znamo šta branimo. Oni ne znaju šta napadaju“

Kojić je izrazio nadu da će na današnjoj sjednici Predstavničkog doma biti podržana tačka dnevnog reda o davanju saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju zaključenog između Republike Srpske, BiH i Еvropske investicione banke za projekat medicinskog kompleksa Banjaluka.

On je istakao da pravosuđe na nivou BiH zajedno sa Kristijanom Šmitom i američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem želi u potpunosti da devastira Republiku Srpsku.

Kojić je pojasnio da se to pokušava preko sudskog procesa predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ali da poslanici SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH to neće dozvoliti. 

Pratite nas i putem Vibera