Održan sastanak

Vandalizam i napadi na srpske povratnike u FBiH česta pojava

  • Izvor: ATV
  • 06.02.2024. 19:15

Srpski povratnici u FBiH svakodnevno se susreću sa velikim bezbjedonosnim izazovima. Vandalizam i napadi su česta pojava, a za njih još niko nije odgovarao.

"Već osam, devet ili deset napada smo svjedoci da se niko od ljudi, koji su napali povratnike, ne procesuira, ne uhvati, ne saznaju se imena počinioca, a mi i sami znamo da društvo koje ne sankcioniše, ne uhvati prestupnika, podstiče ga da dalje vrši nasilje i da dalje vrši prestupe“, kaže direktor Centra za podršku povratnicima Nemanja Davidović.

"Ovo je prvi put da imamo podršku sa jednog ovako visokog mjesta, visokog nivoa ili visokog organa vlasti“, kaže potpredsjednik Gradskog vijeća Mostar Velibor Milivojević.

Ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara poručuju da bi trebalo najstrože kazniti napadi na povratnike. Srđan Amidžić upozorava da je znatno teži položaj Srba u Federaciji. 

"Svakog građanina iz Republike Srpske, ja koji sam danas doživio taj vid otrežnjenja, pozivam da popričaju sa povratnicima u FBiH i da vide kakav je problem da elementarne stvari, ono što se naziva ljudskim pravima, ostvarite u svakodnevnom funkcionisanju“, kaže ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić. 

"Insistirao sam na sljedećem sastanku da bude ministar pravde, koji bi trebao da pripremi neki zakon, nešto, da rješava maltretiranje, udaranje povratnika ili krađa prema povratnicima i da to bude neko krivično djelo koje će biti više kažnjeno“, kaže ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Sevlid Hurtić. 

Treba apelovati na mir, stabilnost i dobre komšijske odnose i probuditi one institucije u FBiH koje ne rade svoj posao, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac. 

"I opredjeljenje ministara koji dolaze iz Republike Srpske je da želimo pružiti potpunu podršku srpskim povratnicima u FBiH, ne da kontaminiramo nekim zapaljivim retorikama, već da vidimo kako na konkretan način zajednički možemo da radimo“, rekao je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Staša Košarac.

Vlada Republike Srpske intenzivno pomaže Srbe povratnike u Federaciji i to je jedino mjesto na kome mogu tražiti pomoć. Takođe, zatraženo je i da predstavnici institucija na nivou BiH, doprinesu prevenciji i rješenju problema sa kojima se suočavaju srpski povratnici u FBiH .

Pratite nas i putem Vibera