Snježana Novaković Bursać

"Uzurpacije stranaca čine BiH potpuno nefunkcionalnom"

  • Izvor: SRNA
  • 26.12.2023. 16:16

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da sastav Ustavnog suda BiH od 1. januara, nakon penzionisanja sudije Zlatka Kneževića, vrlo dobro ilustruje situaciju u zemlji i karakteriše je kao potpuno nefunkcionalnu.

Bursaćeva je rekla Srni da je to reakcija na vanustavno d‌jelovanje i uzurpacije koje su u kontinuitetu vršili stranci u zemlji, uključujući i određene aktere u Ustavnom sudu.

"Što se tiče odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda, mora se konstatovati da tu nije riječ samo o ispunjenju jednog od 14 prioriteta Еvropske komisije, nego i o poštovanju sopstvenog Ustava kojim je predviđeno da strane sudije odu pet godina nakon rata iz Ustavnog suda, a u suštini se radi o preuzimanju odgovornosti i obaveza za upravljanje procesima u ovoj zemlji", istakla je Bursaćeva.

Ona je konstatovala da postoji snažna politička struktura bošnjačkog naroda u BiH koja se protivi odlasku stranaca i da se to može objasniti sa dva razloga.

"Ili se osjećaju nespremnim da upravljaju zemljom, što je moguće i što se pokazuje, ili te strukture oličene u likovima stranaca u Ustavnom sudu, OHR-u i kojekuda još očekuju remodelaciju zemlje prema njihovim političkim željama", istakla je Bursaćeva.

Ona je ocijenila da nijedno ni drugo nije u skladu ni sa demokratijom, niti sa željama i političkim stavovima druga dva naroda, niti sa ustavnom strukturom BiH.

"Mislim da svi zajedno samo gubimo vrijeme zadržavajući ovakvu situaciju sa strancima u Ustavnom sudu i kojekuda", dodala je Bursaćeva.

Nakon penzionisanja sudije Zlatka Kneževića, od naredne godine u Ustavnom sudu neće biti nijednog sudije iz Republike Srpske, dok je drugi hrvatski sudija čeka na izbor u Parlamentu FBiH.

U Ustavnom sudu od Nove godine ostaju dvoje bošnjačkih i jedan hrvatski sudija, te tri stranca - Njemica, Albanac i Švajcarkinja.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić danas je pozvao strane sudije u Ustavnom sudu BiH da podnesu ostavke i povuku se iz rada te institucije, jer je njihovo d‌jelovanje, između ostalog, prepreka članstvu BiH u ЕU, ali i aktivnostima političkih predstavnika entiteta i naroda u vezi s tim. 

Pratite nas i putem Vibera