CIK BiH

Usvojena instrukcija o pravu predlaganja političkih subjekata za dodjelu pozicija biračkih odbora

  • Izvor: ATV
  • 11.06.2024. 15:12

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH usvojila je na današnjoj sjednici instrukciju o pravu predlaganja za dodjelu pozicija članova i zamjenika članova biračkih odbora od političkih subjekata, saopšteno je iz CIK-a.

Prema usvojenoj instrukciji pravo predlaganja za dodjelu pozicija članova i zamjenika članova biračkih odbora za svaku osnovnu izbornu jednicu za ovogodišnje lokalne izbore, iz te relevantne osnovne izborne jedinice imaju politička stranka, nezavisni kandidat, koalicija ili lista nezavisnih kandidata koja je osvojila mandat na lokalnim izborima 2020. godine, a ima ovjerenu kandidatsku listu za učešće na ovogodišnjim lokalnim izborima u toj osnovnoj izbornoj jednici.

Pravo predlaganja ima i politička stranka koja je osvojila mandat na lokalnim izborima 2020. godine u okviru koalicije, a ima samostalno ovjerenu kandidatsku listu za učešće na lokalnim izborima ove godine u toj osnovnoj izbornoj jednici, kao i nezavisni kandidat koji je osvojio mandat na lokalnim izborima 2020. godine u okviru liste nezavisnih kandidata, a ovjeren je za učešće na ovogodišnjim lokalnim izborima u toj osnovnoj izbornoj jednici.

I koalicija koja ima ovjerenu kandidatsku listu za lokalne izbore ove godine, a u čijem sastavu je jedna ili više političkih stranaka, koja/e je/su osvojila/e mandat na lokalnim izborima 2020. godine u toj osnovnoj izbornoj jedinici, samostalno ili u okviru koalicije, odnosno lista nezavisnih kandidata koja ima ovjerenu kandidatsku listu za ovogodišnje lokalne izbore, a u čijem sastavu je jedan ili više nezavisnih kandidata koji su osvojili mandat na prošlim lokalnim izborima u toj osnovnoj izbornoj jedinici, samostalno, ili u okviru liste nezavisnih kandidata, takođe ima pravo predlaganja

Pravo predlaganja za dodjelu pozicija članova i zamjenika članova biračkih odbora za ovogodišnje lokalne izbore za Gradsko vijeće grada Mostara imaju politički subjekti naprijed navedeni kojima je ovjerena kandidatska lista u gradskoj izbornoj jedinici Grada Mostara /199/, zatim ti politički subjekti koji imaju ovjerenu samo jednu ili više kandidatskih listi u izbornim jednicima gradskog područja imaju pravo prijedlaganja za članove i zamjenike članova biračkih odbora samo u tim izbornim jedinicama gradskog područja /151-156/.

Nakon ovjere kandidatskih lista CIK će sačiniti listu političkih subjekata koji imaju pravo učešća u postupku žrijabanja za dodjelu pozicija članova, odnosno zamjenika članova biračkog odbora za svaku osnovnu izbornu jednicu i dostaviti izbornoj komisiji osnovne izborne jednice.

Ranije dati odgovori na najčešće postavljena pitanja u vezi biračkih odbora biće usklađeni sa usvojenom Instrukcijom, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:55 Еmisija: Dosije (R)

    U novoj sezoni otvaramo slučajeve ubistva koja su potresla region, pričamo o nekažnjenim ratnim zločinima, koji čekaju pravdu, portretišemo heroje našeg i prošlog vremena, donosimo velike priče 'malih' ljudi, govorimo otvoreno o teškim temama.

  • 13:30 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    ''Kroz objektiv kamere vođeni avanturistom, putopiscem i simpatičnim pustolovom Robertom Dacešinom zavirićemo u najzabačenije dijelove svijeta.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.