Odlučivanje po apelaciji

Ustavni sud: Opravdana zabrana nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH

  • Izvor: Agencije
  • 12.07.2024. 16:23

Zabrana nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH je zakonita i ima legitiman cilj jer nošenje vjerskih obilježja može uticati na zaštitu prava i sloboda drugih, izazvati negativne međuljudske odnose među vojnicima i dovesti do nepovjerenja građana u vojsku, odlučio je Ustavni sud BiH po apelaciji Еmele Kapidžija.

U odluci Ustavnog suda je navedeno da je u ovom predmetu zaključeno da propisivanjem zabrane isticanja vjerskih simbola u Oružanim snagama BiH nije povrijeđeno pravo apelanta na manifestovanje vjere.

„To ograničenje je zakonito i ima legitiman cilj jer nošenje vjerskih obilježja u Oružanim snagama i u bilo kojoj drugoj javnoj službi može narušiti načelo neutralnosti prema cjelokupnoj javnosti koje se odnosi na sve pripadnike Oružanih snaga BiH kojima je zabranjeno da uz uniformu nose vidno istaknuta vjerska obilježja“, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

U saopštenju se navodi da apelant nije diskriminisan po bilo kojem osnovu, niti postoje kršenja drugih prava i sloboda na koja se poziva.

Pratite nas i putem Vibera