Lijepe vijesti za stanovnike Pala

Uspješan nastavak saradnje sa ЕBRD-om

  • Izvor: SRNA
  • 14.08.2024. 14:34

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić i šef Kancelarije Еvropske banke za obnovu i razvoj /ЕBRD/ u BiH Manuela Nesl potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o zajmu između BiH i ЕBRD-a za projekat centralnog grijanja u Palama u iznosu od sedam miliona evra, kao i Sporazum o grantu za isti projekat u iznosu od tri miliona.

Amidžić je rekao da će ovim projektom na Palama biti riješeno pitanje izvora toplotne energije, koja će raditi na osnovu kombinacije bio-mase i prirodnog gasa kao dva čista izvora energije, za razliku od drugih opština koje koriste mazut ili druge vrste fosilnih goriva.

"U ovom konkretnom slučaju radi se o projektu koji se odnosi na sistem centralnog grijanja u opštini Pale koja je po intenzitetu rasta i razvoja došla u fazu da kao ozbiljna opština mora da ima razvijen sistem daljinskog grijanja, kao preduslov za svaku opštinu tog tipa", rekao je Amidžić nakon potpisivanja sporazuma.

Amidžić je naveo i da će se kroz ovaj projekat pojačati primarna i sekundarna mreža, što će povećati kapacitet priključaka, čime će se kvalitet života građana Pala popraviti.

Prema njegovim riječima, opština Pale biće jedina opština u Republici Srpskoj koja će svu toplotnu energiju dobijati iz čistih izvora, što je ujedno i agenda ЕU.

On je dodao i da će Pale, kroz ovaj projekat ući u sferu energetske suverenosti, zbog toga što se biomasa nabavlja na domaćem tržištu, naglašavajući da bilo kakve fluktuacije na berzama neće moći bitno uticati na cijenu grijanja.

"Tu šansu imaju i drvoprerađivači i ovaj projekat doprinosi tome da drvoprerađivači svoj nusproizvod mogu da prodaju što dovodi do rasta ekonomske aktivnosti", rekao je Amidžić i dodao da će ovaj projekat, osim ekoloških imati i svoje višestruke ekonomske efekte.

Šef Kancelarije ЕBRD-a u BiH Manuela Nesl istakla je da je ovo jedan od prvih projekata koji se bavi obnovljivim izvorima energije u BiH, te izrazila nadu da će slični projekti u budućnosti zaživjeti u cijeloj BiH.

Zamjenik ambasadora Švajcarske u BiH Siroko Meserli čija zemlja je donirala grant od tri miliona evra za ovaj projekat naveo je da su ovakvi projekti važni za kvalitet života građana opštine Pale, ali i da je bitno i da druge opštine razmišljaju o sličnim projektima, zbog toga što je veliki izazov prelazak na obnovljive izvore energije.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.