Upitno održavanje izbora u BiH

  • Izvor: ATV
  • 22.03.2022. 19:13

Da izbori u BiH nikad nisu bili neizvjesniji,  možda najbolje opisuje lider HDZ-a,  na kraju kaže, ništa nije prihvaćeno.

Višemjesečni pregovori hrvatske i bošnjačke strane, pod budnim okom međuanrodne zajednice, doživjeli su pravi fijasko.

SDA je hrvatske predstavnike doslovno dogurala do ivice. Sve su u HDZ-u bili spremni da prihvate, ali je bilo nesporazuma oko izbora za Predsjedništvo BiH, i Dom naroda FBiH. 

"Činjenica da je ovo završeno kako je završeno, nekim političkim opcijama  će odgovarati. To je razumljivo. Čim nemate korekcija Izbornog zakona u tehničkom smislu, jasno je da ima političkih opcija kojima odgovara takav status. Birati, kontrolisati izborni proces po različitim segmentima, jer jedan od ključnih segmenata koji smo takođe dogovorili je integritet izbornog procesa", kaže lider HDZ-a Dragan Čović.

A integritet izbora, smatraju u HDZ-u, narušio je nezakonit izbor članova Centralne izborne komisije. Članovi komisije izabrani su  na prijedlog SDS-a, a uz podršku bošnjačke politike  strukture.

U SDS-u se nadaju da će izbora ipak biti. Ako zapne oko budžeta, to bi mogao da riješi  Kristijan Šmit, smatra Mirko Šarović. 

"Da li će biti izmjena zavisi od toga da li će HDZ istrajati u tome da nema budžeta. Ako nema budžeta, nema ni opštih izbora. Jedino, Ja mislim da su sada oči uprte u Šmita. I ja mislim da se se pravi scenario da ako bude izbora, Šmit nametne budžet institucija BiH. Ali vi znate koji je to neki novi problem", kaže predsjednik SDS Mirko Šarović.

Sve je izvjesnije da za probleme u drugom enitetu, više nema rješenja. I to  zbog pokušaja dominacije jednog naroda, kaže srpski član BH Predsjedništva Milorad Dodik.

"Da muslimani u BiH ne žele da obezbijede nikakva prava Hrvatima. To je poruka nama Srbima da naprosto moramo da budemo oprezni u svakom pitanju i ne dozvolimo bilo kakvu neopreznost koja bi nas koštala gubitka naših prava i naše pozicije. Jer ambicija političkog Sarajeva jeste da degradira kolektivna prava, konstituvna prava naroda", ističe Dodik.

U izbornim pregovorima nisu prihvaćeni prijedlozi SNSD-a. Milorad Dodik juče je poručio da zato neće glasati za druge prijedloge.

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.