Sud BiH

Ukinuta oslobađajuća presuda Naseru Oriću

  • 04.06.2018. 19:16

Naser Orić će ponovo pred Vijeće suda Bosne i Hercegovine, jer mu je ukinuta prvostepena presuda, saznaje ATV iz izvora bliskih BH. pravosuđu.

Orić je zajedno sa Sabahudinom Muhićem u oktobru prošle godine oslobođen svih optužbi za ubistva srpkih zarobljenika u Podrinju. Nakon toga, Tužilaštvo se žalilo Apelacionom vijeću Suda BiH, a ATV je prva pisala o mogućnosti da oslobađajuća presuda bude ukinuta. Ukazali smo da su različite javno objavljena, i presuda poslata stranama u postupku, odnosno da je odluka o oslobađanju Orića i Muhića bazirana na nepostojećem dokazu. 

"Nadati se da će u ponovljenom postupku činjenice biti osnov za donošenje presude, a nikako određene politike i da jedino što je relano je da se donese osuđujuća presuda za Nasera Orića", kaže Milorad Kojić, šef Cetra za istraživanje ratnih zločina RS.

Donijeli smo drugosptepenu presudu, ali ne možemo govoriti o detaljima, jedina je reakcija koja je danas stigla iz Suda BiH. Zato pršte reakcije iz Republike  Srpske. Iz udruženja proisteklih iz prethodnog rata pozdravljaju odluku o ukidanju oslobađajuće presude. To budi nadu da će Sud BiH ravnomjerno tretirati zločine koji su počinjeni, poručuju iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Reagovali su i iz Boračke organozacije RS. 

"Nadati se da je došlo vrijeme da se presude neće izricati više i prije nego što počne sudski proces", kaže Milomir Savčić, predsjednik BORS-a. 

Advokati Nasera Orića danas nisu bili dostupni za komentar. U prvostepenom postupku mnogo se pričalo o tome da su svjedoci mijenjali iskaze, a zaštićeni svejdok se u sudnici žalio da mu je porodica trpila pritiske zbog izjava i svjedočenja o strahotama koje su preživjeli srpski zarobljenici u Podrinju. 

Orić i Muhić optuženi su za ubistvo tri srpska zarobljenika, među kojima je i sudija Slobodan Ilić.